Mostantól minden román állampolgár havonta betekinthet az állami intézmények működésébe

Tbg
külföld
2016 március 12., 16:48
comments 334

Miközben Magyarország túl van azon, hogy a TAO-pénzeket közpénznek tekintse, sőt már az adóforintok is kezdik elveszteni közpénzjellegüket, Romániában egészen új időszámítás kezdődik.

Az EU egyik legkorruptabb országaként ismert tagállam hároméves, az EU által is finszírozott program keretében átláthatóva tette a teljes állami apparátus működését.

Tessék megkapaszkodni, mert ilyen tényleg nincs, a Reuters szerint:

17720 állami intézmény (hivatal, minisztérium, rendőrség, iskola) kötelező lesz költségvetését havi frissítésben (!!!) folyamatosan publikálni.

„Bármelyik állampolgár, cég és adófizető mostantól beleláthat a közpénzek elköltésébe, felhasználásába függetlenül attól, hogy helyi, megyei vagy központi adminisztrációról van szó”

- mondta a kormányfő, Dacian Ciolos pénteken.

Érdemes összevetni a jelenlegi magyar helyzettel, ahol 

  • egy iskola a KLIK külön engedélye nélkül nem adhat ki semmiféle közérdekű adatot saját nyomorúságáról
  • ahol a magyar adófizetők több ezer milliárd forintját egyszerűen „üzleti titoknak” minősítették (Paks 2)
  • ahol a Magyar Jegybank illetve a Magyar Posta több száz millió forintot tüntethet el a szemünk elől

és a sort sajnos még nagyon sokáig lehetne folytatni.

Romániában a múlt év őszén vált annyira súlyos társadalmi problémává a korrupció, hogy konkrétan belebukott a kormányfő. 

photo_camera A korrupció ellen tiltakozó románok tavaly novemberben egy bukaresti plázában (Photo by Artur Widak/NurPhoto)

Victor Pontának azután kellett távoznia, hogy tűz ütött ki egy koncertteremben, amely a korrupt hatóságok mulasztása miatt nem volt megfelelően tűzvédelmileg biztosítva. A több halálos áldozattal járó baleset miatt országos tiltakozások kezdődtek. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.