A párkapcsolatok ötöde már az interneten jön létre az USA-ban

internetek
2016 március 13., 15:12
comments 72

Izgalmas kutatást közölt Michael Rosenfeld szociológus arról, hogyan alakult a szerelem burjánzása az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben. Nyilván ezeknek az adatoknak közvetlenül túl sok relevanciája nincs a számunkra, de mivel hasonlóan átfogó, sok évtizedet felölelő adatsor nem áll rendelkezésre Magyarországon, másrészt meg mivel az Amerikában tapasztalt trendek, ha késve és kopva is, de azért megérkezhetnek hozzánk is, érdemes megnézni, ott hogyan változtak a hetero párok ismerkedési szokásai.

Hát így: 

Ami a leglátványosabb, az az online ismerkedés hihetetlen előretörése: 2009-ben (ekkorról származnak az utolsó teljes értékű adatok) a megkérdezett párok több mint húsz százaléka mondta azt, hogy online találkoztak egymással. A legjellemzőbb még mindig az volt, hogy a barátaik révén, közös baráti társaságokban találkoznak egymással a leendő párok, de felül a lila vonalon látható, hogy ez is némi esést mutatott. 

És persze az adatokból kiderül egy csomó minden arról is, hogyan változott meg az élet az országban az elmúlt évtizedekben: például hogy a felnövekvő generáció számára milyen mértékben veszthetett jelentőségéből az egyház, azt jól mutatja az a foszöld vonal, ami meredek ereszkedésben volt az elmúlt évtizedben. 

Látványos a felemelkedése a különféle éttermeknek és bároknak, melyek a második legfontosabb összehozó aktornak számítanak még mindig. Itt a nagyobb időtávot nézve lehet jobban megérteni a tendenciákat: míg a negyvenes években az amerikaiak 57 százaléka élt csak városokban, 2010-re ez már 81 százalék volt: nagyobb zsúfoltság, közösségi terek, nagyobb esély arra, hogy ismeretlenekkel találkozzunk és szeressünk egymásba. 

A leglátványosabb visszaesést pedig a család intézménye szenvedte el. Nem arról van szó, hogy a fiataloknak kevésbé lenne fontos a családjuk, hanem arról, hogy a XX. század első felében még nagy volt a család befolyása arra, hogy a fiatalok kivel házasodjanak. A középen meredeken zuhanó rózsaszín vonal jelzi, hogyan kopott el a családoknak ez a házasító funkciója az Egyesült Államokban a század végére. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.