Boldog nemzetközi pínapot!

Majdnem elfelejtettük, hogy ma van 3,14159265358... stb. napja. 03.14. Sőt, a kerekített pí napja, mert nyugati dátumformátumban 3.14/16, ugye, ami a 3,141592653... stb. tízezredes kerekítése. Ilyenkor illik átismételni mit is tudunk erről a csodálatos és misztikus matematikai állandóról:

  • Időszámításunk előtt körülbelül 250 évvel Arkhimédész számolta ki, hogy a kör kerületének és átmérőjének aránya állandó, és kábé 3,14... Heuréka! Ez az első dokumentált pí-eredmény.
  • Az állandót 1706-ban egy brit matematikus, William Jones keresztelte el pínek, a görög ábécé egyik betűjéről. Használatát a korszak legnagyobb matematikusa, Leonhard Euler terjesztette el a XVIII. században. 
  • Állítólag már az egyiptomiak is ismerték, de ez még vitatott.
  • Jelenleg körülbelül 13,3 trillió (133 és utána 11 nulla) tizedes jegyig tudjuk a pontos értékét. Addig sikerült kiszámolni. Egyébként tök fölöslegesen, mert a legpontosabb csillagászati vagy mérnöki számításokhoz sem kell harminc tizedesjegynél pontosabb pí.
  • A nemzetközi pínap hagyománya az amerikai egyetemekről származik, ilyen kis geekünnep, szoktak lenni 3,14 dolláros pizzaakciók meg ilyesmi. A világ legjobb műegyetemében tartott bostoni MIT például ezen a napon jelenti be a felvételieredményeket. 
  • Albert Einstein is ezen a napon született. (via: Time/The Verge/Google)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.