A Vatikán pénzügyeiről szivárogtató pap azt állítja, egy nő elcsábította, majd kizsarolta belőle a titkos dokumentumokat

vallás
2016 március 15., 07:14
comments 100

Federico Lombardi szentszéki szóvivő a hét végén bejelentette: a házi őrizetből visszakerült a vatikáni fogdába Lucio Angel Vallejo Balda spanyol prelátus, aki ellen a vatikáni bíróságon per zajlik bizalmas dokumentumok kiszivárogtatása miatt.

A szóvivő elmondta, hogy Lucio Angel Vallejo Balda azért került vissza a vatikáni bíróság egyik cellájába, mivel megsértette a házi őrizetnek azt az előírását, hogy nem léphet kapcsolatba a külvilággal. Olasz sajtóértesülések szerint a spanyol pap bizonyítékokat próbált meghamisítani.

photo_camera Lucio Angel Vallejo Balda (Fotó: Umberto Pizzi / AFP)

A Vatileaks 2 néven ismert ügy november elején robbant ki, amikor a vatikáni csendőrség őrizetbe vette Lucio Angel Vallejo Balda prelátust, a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának titkárát. Egy hónapot a vatikáni bíróság fogdájában töltött, majd decembertől házi őrizetben volt a Vatikán területén. Az 54 éves pap vatikáni állampolgár.

A vád szerint Lucio Angel Vallejo Balda bizalmas pénzügyi dokumentumokat juttatott ki a Vatikánból, amiket Gianluigi Nuzzi és Emiliano Fittipaldi olasz újságírók közöltek az októberben megjelent könyveikben.

Lopással és bűnszövetkezéssel vádolják a világi Francesca Immacolata Chaouqui olasz állampolgárt is, aki 2013-2014 között a Ferenc pápa általán felállított bizottság, a Vatikán gazdasági-adminisztratív működését átszervező bizottsága (COSEA) tagjaként dolgozott a Vatikánban.

Most először a vatikáni ügyészség vádat emelt az olasz újságírókkal szemben is, a vatikáni büntetőtörvénykönyv értelmében 4-től 8 évig terjedő börtönre ítélhetik őket.

A tavalyi utolsó december 7-i tárgyalás után a Vatileaks-per szombaton zárt ajtók mögött folytatódott.

A pap azt állítja, nővel zsarolták

A hétfői tárgyaláson Lucio Vallejo Balda beismerte a titkosított dokumentumok kiszivárogtatását, és azt állította, hogy megfélemlítették: egy női tettestársa, a 35 éves Francesca Chaouqui PR-tanácsadó manipulálta, akivel romantikus viszonyba keveredett.

Mindeketten az azóta megszűnt bizottság tagjai voltak, amit Ferenc pápa állított fel, hogy vizsgálják felül a Vatikán által birtokolt pénzügyi holdingokat, és tegyenek reformjavaslatokat, hogy több pénz mehessen a szegényeknek.

A 3 órás meghallgatáson a spanyol pap elmondta, hogy nemcsak a dokumentumokat szivárogtatta ki, de a könyv egyik szerzőjének vagy 87 jelszót is megadott, amivel hozzáférhetett titkos anyagokhoz és emailfiókokhoz.

Lucio Angel Vallejo Balda azt állítja, hogy Francesca Chaouqui elcsábította egy firenzei hotelszobában, majd magát az olasz titkosszolgálat tagjának vallva megzsarolta, ő pedig nem látott kiutat a helyzetéből.

photo_camera Francesca Chaouqui (Fotó: Filippo Monteforte / AFP)

A spanyol pap azt mondta, Chaouqui és a férje több fenyegető üzenetet is küldött neki, főleg, miután a bizottság munkája véget ért.

Chaouqui – aki egyébként gyereket vár – tagadja a vádakat, mint mondta, sem ő, sem az asszisztense, Nicola Maio nem vett részt a szivárogtatásban. A nőt a jövő héten hallgatják meg, ekkor állhat elő bizonyítékokkal.

A könyvet író két újságírót, Gianluigi Nuzzit és Emiliano Fittipaldit azzal vádolják, hogy a papra és a szeretőjére nyomást gyakoroltak, hogy megszerezzék a dokumentumokat. Ők is tagadják a vádakat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.