Denevérek és vírusok – a következő világméretű járvány forrásai?

előadás
2016 március 16., 16:33

A márciusi Budapest Science Meetup-on Kemenesi Gábor (Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai János Kutatóközpont) a denevérek vírusgazdaként betöltött szerepéről és ennek molekuláris biológiai módszerekkel való vizsgálatáról beszélt.

Az előadó összefoglalója:

A denevérek (Chiroptera) világméretű elterjedésükkel, amely az Antarktisz kivételével magában foglalja az összes kontinenst, jócskán megelőzték az emberiséget. Ennek egyik oka a hosszú evolúciós múltjuk, amely jelenlegi ismereteink szerint 50-55 millió éve kezdődött, továbbá az olyan speciális képességeik, mint a repülés és az echolokáció, melyek az emlősállatok között egyedül ennél az élőlénycsoportnál alakultak ki. Napjainkban több mint 1250 denevérfajt jegyeznek világszerte és az újonnan azonosított taxonok száma is egyre nő. Evolúciós múltjukból adódóan természetes, hogy számos egyéb élőlénycsoport is igen szoros koevolúciót mutat velük, mint például a denevérlegyek, melyek kizárólag denevérek ektoparazitái, vagy a különféle vírusok.

Az elmúlt évtizedekben regisztrált különféle járványok során egyre több alkalommal merült fel a denevérek lehetséges szerepe, mint a megbetegedéseket okozó vírusok természetes gazdái. Jó példa erre a 2002-2003-as évek SARS járványa, melynek egyértelműen azonosított forrásainak a Kínában élő patkósorrú denevérek bizonyultak. A közelmúltból említhető továbbá a nyugat-afrikai Ebola járvány, melynek lehetséges forrásaként szintén denevérek kerültek szóba. Számos egyéb példa mellett kijelenthető, hogy olyan komplex evolúciós kapcsolatok tárhatóak fel a denevérek és különféle vírusaik között, melyek tudományos és közegészségügyi jelentősége is igen komoly.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában folytatott kutatások éppen az ilyen kapcsolatok komplex vizsgálatát célozzák. Kutatásaink a modern molekuláris biológia eszköztárát és a hagyományos virológia jól bevált módszereit együttesen alkalmazva kívánja feltárni számos, denevérekben azonosított víruscsoport humán- és állategészségügyi kockázatát, valamint megismerni azok evolúciós leszármazási kapcsolatait.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.