Malawiban drónokkal próbálják megmenteni a HIV-fertőzött gyerekeket

Malawiban, ahol a világon a legmagasabb a HIV-fertőzöttek aránya, most drónokkal próbálják csökkenteni annak a költségeit, hogy az elmaradott vidéki térségekből eljuttassák a gyerekek tesztjeit a kórházakba. Az országban 130 ezer embert kezeltek HIV-fertőzéssel, 2014-ben legalább 10 ezer gyerek halt meg az ezzel összefüggő betegségek miatt.

Az UNICEF és az ország kormánya most elindított egy pilot programot, amiben drónokkal próbálnak segíteni a családoknak, hogy gyorsabban tudják megvizsgáltatni a gyerekeiket. Az országban ugyanis csak nyolc olyan labor működik, ahol meg tudják vizsgálni a fertőzött anyától született gyerekek mintáit.

Korábban, amikor motorral szállították a gyerekek vérmintáit, akár több hétig is eltarthatott, amíg ezek a leletek eljutottak a laborokba, aztán az eredménynel még várni kellett, hogy összegyűljön elég minta, amiket már megéri visszavinni helyi egészségügyi központokba. Pedig ezeknek a gyerekeknek a túlélése szempontjából kulcsfontosságú lenne, hogy időben megkapják az antiretrovirális kezelést.

Azonban ha ezeket a mintákat drónokkal szállítják, akkor ez az folyamat két hónap helyett csak pár napig tart. Angela Travis, az UNICEF szóvivője azt reméli, hogy ezzel az egész folyamatot fel tudják majd gyorsítani.

Hétfőn már sikerült nekik, hogy egy drón 10 kilométeres távolságból el tudott juttatni egy mintát az egyik lilongwei kórházba. A fő céljuk az, hogy csökkenteni tudják a szállítási költségeket. (Quartz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.