Az európai vezetők egymással már megegyeztek, már csak a törököket kell meggyőzniük

Az uniós vezetőknek csütörtök este Brüsszelben sikerült sikerült feloldaniuk a belső vitáikat, és megegyeztek a menekültválság kezeléséről. A megállapodás részleteiről Ahmet Davutoğlu török miniszterelnökkel tárgyalnak tovább, aki pénteken csatlakozik a csúcstalálkozóhoz.

Először Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk tanácsi elnök már reggel leülnek tárgyalni Davutoğluval, majd a 28 tagállam állam- és kormányfői is csatlakoznak, hogy megállapodjanak, hogyan küldik vissza azokat a migránsokat, akik illegálisan lépnek Görögország területére. Ugyanakkor a Szíriából érkező menekülteket befogadják Európában.

A csütörtöki találkozó után Angela Merkel német kancellár azt jósolta, hogy a pénteki tárgyalások sem lesznek egyszerűek, de bízik abban, hogy meg tudnak állapodni a törökökkel az Európa felé tartó migránsok kezeléséről. Merkel azt mondta, hogy a szíriai menekültek Európába küldésének akkor meg kell kezdődnie, mikor a görög szigetekről Törökországba visszaküldik őket.

François Hollande francia elnök azt hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak mindenképpen felügyelnie kell majd, hogy a Törökországba visszaküldött menekültek esetében betartják-e az emberi jogi egyezményeket.

Az EU felajánlja a törököknek, hogy újranyitják a csatlakozási tárgyalásokat, de arra még nem adtak konkrét ígéretet, hogy pontosan mikor. Tárgyalni fognak majd a törököknek nyújtandó vízumkedvezményekről is.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az EU nem meg bele abba, hogy az eddig megígérten felül, további 3 milliárd eurót fizessen Ankarának a menekültek ellátására. Extra pénzekről akkor lehet szó, ha az első részletet már elköltötték, és pozitívak lesznek az eredmények.

Charles Michel belga miniszterelnök arra figyelmeztetett a találkozó után, hogy a Törökországgal kötendő megállapodás nem lehet biankó csekk. (via Politico)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.