Bóvliban marad Magyarország az S&P-nél

gazdaság
2016 március 18., 17:06
comments 255

Megerősítette Magyarország eddigi, bóvli (BB+/B) besorolását a Standard & Poor's nevű hitelminősítő, stabil kilátással.

Ez azt jelenti, hogy még kilátást sem javított a hitelminősítő, hogy nem hogy javította volna a magyar adósságok besorolását.

A hitelminősítő szerint kiszámíthatatlan a gazdaságpolitika, ami költségvetési kockázatokat is jelent – ezért hiába vannak kedvező folyamatok az államadósság, a külső sérülékenység és a költségvetési fegyelmezettség terén, még mindig indokolt a bóvli besorolás. Az ország növekedési potenciálja is gyenge a hitelminősítő szerint.

Sőt:

"A kulcsintézmények, mint például az MNB egyre növekvő átláthatatlansága miatt romlik annak a lehetősége, hogy a pénzügyi szektoron kívüli és belüli jövőbeli kockázatokat átláthassuk"

– áll a közleményben. Probléma az is, hogy a jegybank olyan döntéseket hozott, ami alapján nagy érdeke lett abban, hogy ne emeljen kamatot, így a monetáris politika kevésbé rugalmas.

A magyar kormány már legalább egy éve várja, kezeli tényként illetve követeli a hitelminősítőktől a felminősítést, hiába. Az állampapírpiaci hozamok valóban csökkentek, de ez jelentős részben az európai deflációs nyomás van, és a kormány a jegybankkal közösen hatékonyan irányítja a magyar megtakarításokat az államadósság felé, mintsem azért, hogy a külföldi befektetők úgy látnák, hogy Magyarország megbízható lett.

Szegény NGM viszont továbbra is reménykedik: a "Megerősítette Magyarország hitelminősítését a Standard & Poor's" című közleményben leírják, hogy mi pozitív a hitelminősítő döntésében (a negatív megállapításokról nincs semmi), és:

"A kormány várakozása szerint 2016-ban a három nagy hitelminősítőből legalább kettőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.