Századvég: 100 milliárd mínuszban van a magyar oktatási rendszer

"Mintegy százmilliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből, amit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jelzett is, ezt a kormány várhatóan idén kipótolja"

- mondta az M1 esti hírműsorában György László, a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető közgazdásza. György szerint az Eurostat adatai azt mutatják: 0,3 százalékkal van az ország lemaradva az uniós átlagtól a GDP-arányosan oktatási célra fordított összeget tekintve; ez adja ki a fenti, hozzávetőleg százmilliárd forintot. 

Forrás: Századvég Facebook.

Az elemző arról is beszélt, hogy a diákok átlageredményeit tekintve Magyarország az OECD-országok között a középmezőny alján helyezkedik el. Elmondása szerint óriásak a különbségek országon belül  az elitgimnáziumok és a vidéki, leszakadó intézmények teljesítményei között. 

György szerint a nagy különbségek egyik oka, hogy 2013 előtt az önkormányzatok tartották fenn ezeket az intézményeket, miközben sok önkormányzat saját bevételeiből képtelen volt fenntartani a rábízott oktatási létesítményeket. A Klik létrehozása, a központosítás szerinte épp az egyenlőtlenségek felszámolása irányába tett kísérlet. 

Ez azért érdekes kijelentés, mert az oktatási rendszer fent emlegetett alulfinanszírozottsága és a Klik hónapokon át tartó fizetésképtelensége épp ellenkező irányba mutatnak.

A Klik 17 milliárdos hátralékot halmozott fel, ami miatt számos oktatási intézményben alapvető szolgáltatásokat - fűtés, gyermekek szállítása - nem tudtak biztosítani. A kormány később 38 milliárdos pluszforrást biztosított az intézményfenntartó részére. 

(MTI)