Eredetileg a párizsi merényletekhez hasonló támadást terveztek

Két nappal a harmincegy áldozatot követelő robbantásos merényletek után egy fokozattal, a maximális négyesről hármasra csökkentették a terrorkészültség szintjét Belgiumban. A belügyi válságközpont azt nem közölte, hogy ez milyen változásokat okoz a óvintézkedések körében. Jan Jambon belügyminiszter szerint a csökkentett, hármas szint is súlyos szint, a fenyegetettség jelenleg is jelentős, 

„egy terrortámadás veszélye lehetséges, és valószínű.”

AFP / KENZO TRIBOUILLARD

A belga közszolgálati televízió úgy tudja, hogy az előző héten őrizetbe vett Salah Abdeslam 

a párizsi támadásokhoz hasonlót tervezett végrehajtani Brüsszelben. 

A név nélkül nyilatkozó belügyi forrás szerint a tervek szerint Abdeslam és két társa lőfegyveres rajtaütéseket, míg mások ezzel egy időben öngyilkos robbantásokat hajtottak volna végre a belga fővárosban. Abdeslam ügyvédje, Sven Mary szerint védencének nem volt tudomása arról, hogy merényletek várhatóak Brüsszelben. 

A Politico közben olyan információkhoz jutott, ami szerint 

Salah Abdeslamot mindössze egy órán át hallgatták ki a rendőrök a férfi péntek délutáni brüsszeli őrizetbe vétele és a kedd reggeli merényletek között eltelt időben.

Az ügyre rálátó tisztségviselő szerint Abdeslam 

„nagyon fáradtnak tűnt, az előző nap műtötték meg." 

AFP PHOTO / KETEVAN KARDAVA

A belga egészségügyi miniszter, Maggie De Block csütörtök este arról számolt be, hogy a legfrissebb jelentések szerint 

31 ember vesztette életét kedden és 316-an sebesültek meg. Közülük 121-en vannak még kórházban, 63-an intenzív ellátásra szorulnak.

AFP PHOTO / BELGIAN FEDERAL POLICE

Csütörtökön elismerték a holland hatóságok, hogy valóban a törökök tavaly kitoloncolták Hollandiába a brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét, de akkor még Ibrahim el-Bakraoui neve akkor még nem szerepelt sem a holland, sem a nemzetközi körözési listákon. Ibrahim volt a brüsszeli repülőtér elleni keddi merényletek egyik elkövetője. Testvére, Khalid pedig a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát.