Húsvét alkalmából tizenkét menekültnek fogja megmosni a lábát Ferenc pápa

vallás
2016 március 24., 10:20
comments 81

A mai világban kiselejtezett népekről és emberekről, a szegények, bebörtönzöttek, elnyomottak tömegeiről emlékezett meg Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott nagycsütörtöki krizmaszentelő szentmisén. 

A katolikus egyházfő homíliájában azt mondta, hogy számos népet áthatolhatatlan kőfalak vagy fémkerítések vesznek körbe, miközben mások egy egyszerű klikkel nyíló és záruló virtuális világ rabjai. Párhuzamba állította azokat, akik azért szegények, mert fenyegetik és taszigálják őket, illetve azokat, akiket a fogyasztói társadalom ezernyi csábítása tart hatalmában, és akik képtelenek ezeket lerázni magukról, hogy valóban szabadok legyenek.   

Az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév húsvétján Ferenc pápa a feltételek nélküli irgalmasság gyakorlásának jelentőségét hangsúlyozta mindazokkal szemben, akik szegénységben, elnyomásban, a világ és a társadalom legtávolabbi peremén élnek. 

AFP / TIZIANA FABI
photo_camera AFP / TIZIANA FABI

Az emberek közötti irgalmasságot szorgalmazta a hétköznapok apró gesztusaiban is, kijelentve, hogy az alázat és a szeretet teszi egészségesebbé, szabadabbá, méltóságteljesebbé életünket, "apró lépésekkel haladva előre a senki földjén, ahol a közöny és az erőszak uralkodik".   

"Papokként mi azzal a kiselejtezett néppel azonosulunk, amelyet az Úr megment, és megemlékezünk a szegények, tudatlanok, bebörtönzöttek tömegéről, akik azért vannak ebben a helyzetben, mert mások elnyomják őket" 

- mondta az egyházfő. 

 A misén Ferenc pápa az egyházi hagyomány szerint megújította papi fogadalmát a vele koncelebráló bíborosokkal és püspökökkel együtt.   

Nagycsütörtök délután az utolsó vacsorára emlékező misét Ferenc pápa a Rómától harminc kilométerre levő Castelnuovo di Porto befogadóállomásán mutatja be, amely a legnagyobb olaszországi menekültközpont. 

A lábmosás szertartásán a pápa 12 menekültnek és a velük dolgozó önkénteseknek mossa meg a lábát. Az olaszországi menekültkérelemre váróknak ezen az állomásán mintegy kilencszázan tartózkodnak a világ huszonöt országából, jelentős többségük afrikai és férfi, nyolcvan százalékuk 19-26 év közötti, több mint ötszázan muzulmán vallásúak, de vannak közöttük koptok és hinduk is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.