Hogy áll a nagy ekönyv–nyomtatott könyv háború?

gazdaság
2016 március 26., 14:21
comments 490

Bedarálja-e végül a könyvipart az ebook-forradalom, vagy föltámadnak papíralapú kötetek, és visszaszorítják a digitális támadást?

Az elmúlt években sajátos dinamikát mutatott ez a küzdelem: előbb sorra jelentek meg cikkek és elemzések arról, hogy a csata eldőlt, a környezetszennyező papíralapú könyveknek annyi, mindent letarolt a Kindle és az Amazon, majd tavaly jött az ellenmozgás, a cikkek és elemzések, amik szerint a papíralapú könyv visszaszorított minden támadást, a Kindle-eladások stagnálnak és az ebookok pár éves aranykora már véget is ért.

Legutóbb a New York Times tavaly szeptemberi cikke keltett nagyobb hullámokat: az Amerikai Kiadók Szövetségének adataira építve írtak arról, hogy érezhetően visszaesett az ekönyv-forgalom, a papíralapú könyvek viszont sokadvirágzásukat élik.

Az Egyesült Államokban a független könyvesboltok rég nem látott profitra tettek szert 2015-ben, míg az ekönyvek eladása 10 százalékkal zuhant.

Ahogy az lenni szokott, a valóságban a helyzet ennél némileg árnyaltabb. Erről Csordás Attila, az eKönyv Magyarország ügyvezetője beszélt nekünk. Az amerikai kiadókat tömörítő szervezet jelentését ugyanis hamar követték az első kétkedő cikkek. A Fortune-ban például Mathew Ingram arról írt, hogy a kiadók számára kedvező eredmény csak akkor tartható fenn, ha kizárólag a szövetségbe tömörülő nagyobb kiadók forgalmát nézzük.


Ha viszont az Amazon tágabb eladási statisztikáit figyeljük, akkor azt látni, hogy a független kiadású ekönyvek forgalma dinamikusan nőtt 2015-ben is.

Az pedig, hogy a legnagyobb kiadók ekönyv forgalma visszaesett, egyáltalán nem meglepő, ha azt vesszük, hogy ezek a szereplők az elmúlt években tudatosan emelték a digitális könyvek árát. Így fordulhat elő rendszeresen az, hogy ismert kiadóknál megjelent könyvek Kindle-re megjelent példánya drágább legyen Amazonon, mint a papíralapú verzió.

Csordás szerint tudatos átcsoportosítás történt, a legnagyobb amerikai kiadók mesterségesen szorították vissza a piacot. Egyrészt kíváncsiak lehettek, hogyan alakul a forgalom magasabb árak mellett, másrészt pedig érthető okokból féltik a nyomtatott könyvkiadáshoz társuló sok milliárd dolláros infrastruktúrát.

Ebből viszont hiba lenne azt a következtetést levonni, hogy szűkül az ebookpiac. A tágabb számok azt mutatják, hogy a szerzői kiadások és a független kiadású ekönyvek piaca évi egyszázalékos növekedést mutat még mindig.

Az is látszik, hogy egyre több a sikerkönyv, ami független kiadásként, ekönyvként kezd el terjedni, és utána egy nagy kiadó csinál belőle igazi világsikert.

Ez történt például a Szürke ötven árnyalatával vagy A marsival is.

A világ egy másik fele

Ez a vita persze csak a világnak abban a szegletében értelmezhető, ahol az ekönyv-piac tényezővé tudott válni. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a könyvpiac 20 százalékát teheti ki jelenleg a digitális piac, ez az arány az elmúlt években stabilizálódott. Az is látszik, hogy megjelentek a hibridolvasók, azok az emberek, akik rendelkeznek Kindle-lel, de mellé ugyanúgy vásárolnak papíralapú könyveket is.

Ehhez a világhoz képest Magyarország nagyon csúnyán le van maradva, Csordás szerint itt a tavalyi évben már a 0,5 százalékos piaci részesedés elérése is sikernek számított.

Növekedés azért van, a 2012 körül 20 millió forint forgalmat produkáló piac tavaly 200 milliósra nőtt, de ezzel együtt is látható, hogy Magyarországon az ekönyv vásárlás szinte alig van még jelen.

Ekönyveket persze olvasnak a magyarok, csak ezt viszont nehéz számszerűsíteni. Egyrészt nem tudni, hogy hányan vásárolnak idegennyelvű könyveket az Amazonról, másrészt pedig hasonlóan más digitális tartalmakhoz, a magyar nyelvű ekönyvek közül is sok elérhető a legnagyobb magyar torrentoldalakon.


Csordás szerint ezek az oldalak is jól mutatják, mire van kereslet a piacon, visszajelzés ez a forgalmazóknak is. Arra nem számítanak, hogy ezeket az oldalakat egykönnyen le lehetne lőni valahogy, ezért inkább próbálnak rájuk versenytársként tekinteni: plusz szolgáltatásokkal, extra lehetőségekkel próbálnak meg vásárlókat vonzani a legális ekönyv vásárláshoz.

Regényekhez csak digitálisan elérhető felvezető novellákat adnak ki, vagy exkluzív ekönyveket találnak ki sikeres nyomtatott regények mellé, amik kiegészíthetik az olvasási élményt. Ilyen volt Kondor Vilmostól Az otthontalanság otthona, ami inkább egy hangulati felvezetés volt A bűntől keletre című regényéhez, szintén lazán kapcsolódik Lee Child hamarosan megjelenő krimijéhez, a Néma városhoz a szerző kizárólag ekönyvben megjelent elbeszélése, a Hőség.

A torrentoldalaknak köszönhetően látható a legegyszerűbben az is, hogyan nőtt a hazai ekönyv-piac: míg pár éve csak kétezer cím volt elérhető, tavaly már 12 ezer. Igaz az is, hogy papíralapon csak évente jelenik meg 10-12 ezer cím.

A hazai ekönyvpiacnak a gazdasági környezet sem kedvez: míg a könyvek áfája 5 százalék, addig a digitális példányoké még mindig 27 százalék.

Eltérnek a jogdíjak is, nyomtatott könyvek után 8-10 százalék körül fizetnek a kiadók, de az ekönyvek esetén, mivel egy új és még formálódó piacról van szó, 20-25 százalékos jogdíjak is előfordulnak.

Nagyon mélyről indultak

A legtöbb elemzés egyetért abban, hogy maga a vita, hogy ekönyv vagy papír, igazából másodlagos ahhoz az örömhírhez képest, hogy a könyveladások kezdtek el ismét nőni. És ez tényleg így történt a nyugati országokban, igaz, nagyon mélyről kellett felállni. A válság borzasztóan megtépázta az egész piacot: Nagy-Britanniában 2008-ban még 237 millió könyvet adtak el, 2013-ban már csak 184 milliót.


Egy ekkora zuhanás után nem volt nehéz emelkedést elérni, viszont az is látszik, hogy az egész vita még messze nincs lezárva.

Jól mutatja a helyzet képlékenységét, hogy az ekönyvpiac terjedéséért legtöbbet tevő óriásvállalat, az Amazon épp tavaly novemberben nyitotta meg első offline könyvesboltját.

A legfejlettebb könyvpiaccal és legtudatosabb vásárlói réteggel rendelkező országokban most úgy néz ki, hogy stabilizálódott az ekönyv/nyomtatott könyv arány a piacokon, és elmaradt az a fajta apokalipszis, ami a DVD és CD piacot letarolta. De azt is lehet tudni, hogy a történetnek még közel sincs vége: a legtöbb elemzés az ekönyvpiac lassú, de tartós növekedésére számít és a mindent digitalizálni akaró Google és az iBooks-szal támadó Apple is arra készül, hogy bevegye ezt a területet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.