Először ismerte el az amerikai hatóság, hogy az olaj és a gáz kitermelése földrengéseket okozhat

természet
2016 március 28., 18:29
comments 658

Egy olyan térképet mutatott be az amerikai geológiai hatóság (USGS), amin az látszik, hogy az USA melyik részén milyen típusú földrengések fenyegetnek.

A térkép és az elemzés érdekessége, hogy először ismeri el benne a hatóság, hogy az emberi tevékenység hozzájárulhat a földrengések kialakulásához.

Sok aktivista és tudós érvel amellett, hogy az utóbbi években felfutott palagáz kitermelési technológiája, a hidraulikus repesztés is okozhat földrengést. Itt azonban nem erről van szó, az elemzés szerint az olajipar melléktermékeként létrejövő szennyvíz elhelyezésére szánt kutak földrengésveszélyesek elsősorban. Ide gyakran magas nyomással öntik bele a nagyon sós, mindenféle vegyi anyagokat tartalmazó szennyvizet, ami adott esetben instabillá teheti a földfelszínt.

Akik a kép jobb oldalán lévő, sötétebb színekkel jelölt mezőkben élnek – nagyjából hétmillió ember, főleg Texasban és Oklahomában –, azokat fenyegetik az ember tevékenység nyomán kialakuló földrengések.

photo_camera

Ezek azok a területek, ahol megnövekedett szeizmikus tevékenységgel találkoztak az 1980-as évek óta. Oklahomában az utóbbi tíz évben 2500 darab 2,5-ös Richter fokozatnál nagyobb rengés volt, így nehezen lehetne természetes okokkal magyarázni.

photo_camera

(Vox, WSJ, USGS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.