Felhajtja a kormány a földgázszolgáltatók árrését

2016 március 31., csütörtök 17:31
206

Mivel a lakossági földgázpiacról majdnem teljesen kikoptak a külföldi tulajdonú cégek, a kormány szinte egyedüli szereplőként úgy döntött, hogy itt az ideje megemelni a lakosságot ellátó földgázszolgáltatók árrését.

Az Index szúrta ki, hogy egy szerdai NFM-rendelet szerint a 20 köbméter/óránál kisebb gázmérősöknél alkalmazott 516 forintról 792 forintra emelik a szolgáltató megawattóránkénti árrését. 20 köbméter/óra fölött eddig 245 forint volt az árrés megawattóránként, ez 376 forintra ugrik. Közben a gázt is olcsóbban kaphatják majd a szolgáltatók, a rendeletben ugyanis csökkentik az MFGK Zrt. által a szolgáltatóknak értékesítendő földgázforrás legmagasabb hatósági árát. 

A rezsicsökkentés pont arra kellett, hogy eltűnjenek a piacról a külföldi cégek

Év elején eljutott hozzánk a Miniszterelnökség egyik belső vitaanyagából, amelyből kiderült, hogy 

a rezsicsökkentés érvényben lévő módja a kormány szerint is fenntarthatatlan, irracionális, képtelenség e módszer szerint veszteség nélkül gázt és áramot szolgáltatni.Az anyagból az is kiderült, hogy csak addig maradhatnak irreálisan alacsonyak az árak a lakossági áram- és gázpiacon, amíg a veszteségbe hajszolt külföldiek el nem adják a cégeiket az államnak. Ha ez megtörtént, muszáj lesz ezeket a költségeket visszatenni az árazásba, mert az állam sem bírna a veszteségekkel.

Tényleg érdemes elolvasni, mi lesz a rezsicsökkentéssel:

A mostani árrésnövelésből a lakosság valószínűleg nem sokat fog érzékelni, mert az olcsóbb gázból származó előnyöket ugyanis egyelőre nem engedik nekik át, csak az árrés növekszik. 

A rezsicsökkentés idején a kormánypárti képviselők nagyon-nagyon sokat beszéltek arról, hogy a multik helyett azért lenne szükség állami cégekre a gázszolgáltatásban, mert a külföldi cégek extraprofitot vágnak zsebre, és túl sokat keresnek a lakosságon. Mostanra a külföldi cégek erről a piacról szinte teljesen, a fogyasztói ár azonban nem csökkent, pedig közben a földgázpiaci árak nagyrészt az olajár esését követve az utóbbi évben mindenhol nagyot zuhantak. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt