Milyen szép napra virradtunk

abortusz
2016 április 03., 05:53

Amíg te ébredezel, a lengyel templomokban épp felolvassák a lengyel püspöki konferencia körlevelét.

Kezdődik a teljes abortusztilalom melletti aláírásgyűjtés.


Lengyel módi: választási támogatásért abortusztilalom?

A lengyel Nőkongresszus egy prominense szerint a kormányzó Jog és Igazságosság párt anno a teljes abortusztilalom megszavazása fejében kapthatta meg a katolikus egyház támogatását a választási kampányban, és az egyház most nyújtja be a számlát.

A katolikus templomokból induló népi kezdeményezést Beata Szydlo kormányfő és Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke is már jó előre támogatásáról biztosította, bár jelezték, hogy ha a törvényhozás elé kerül a javaslat, a képviselők lelkiismeretére bízzák a döntést.

A lengyel már ma is Európa legszigorúbb abortusztörvénye. Csak az anya életveszélyes állapota, a magzat súlyos, élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenessége esetén kérvényezhető a terhességmegszakítás, vagy akkor, ha a magzat bűncselekmény révén fogant.

Lengyelországban az évi legálisan kevesebb mint kétezer abortuszt végeztek tavaly, azonban becslések szerint a valós terhességmegszakítások száma 80 ezer lehet, és további 200 ezret más európai országokba utazva végeztetnek el valószínűleg a lengyel nők.


Brazil postai razziák

A glóbusz túloldalán, Chilében az alsóház nemrég szavazta meg, és ha a szenátus is támogatja, még az ország második női elnökének hivatali idejében enyhíthetnek a Pinochet-érából megörökölt teljes abortusztilalmon.

Chile azon latin-amerikai államok egyike, amely ma még tiltja és letöltendő szabadságvesztéssel bünteti a terhességmegszakítást, még a gyanúsnak minősített vetélésért is hosszú évekre börtönbe kerülhetnek nők. Mármint a szegény, és nagyvárosoktól messze élő nők, akik nem tudják külföldön vagy jó pénzért megszakíttatni a nem kívánt terhességüket.

Az országban az erőszak és vérfertőzés sem jelentt kivételt a rigorózus tiltás alól, de ennek ellenére a latin-amerikai országok között itt végzik a legtöbb terhességmegszakítást, és itt a legmagasabb az anyai halálozások száma.

Eközben a zika-vírus sújtotta Brazíliában a postákon átkutatják a gyanúsnak ítélt küldeményeket és elkobozzák a külföldről - a neten továbbított segélykiáltásokra válaszként küldött - abortusztablettákat.

Az országban ugyanis továbbra is szigorú feltételekhez kötött a terhességmegszakítás. Az agyi és egyéb fejlődési rendellenességgel összefüggésbe hozott szúnyogok terjesztette vírusfertőzés és az emiatti pánik sem elegendő ok arra, hogy lazítsanak a szabályokon.


Az USA republikánus elnökjelöltjei abortusztilalommal kampányolnak

Miközben már azonosították az első zika-fertőzéseket Floridában. Azonban épp a héten lazított a szövetségi gyógyszerügynökség abortusztablettaként ismert szer hozzáférésének szabályozásán: többé már nem szükséges orvosi diploma a felírásához, így a megfelelő képzettséggel rendelkező egyéb szakemberek - szülésznők, nővérek, tanácsadók - elláthatják recepttel a hozzájuk forduló nőket.

Hogy mi történik ott, ahol megszüntetik az abortuszhoz való hozzáférést? Ez már Texas példáján kiderült. Semmi jó.

A jobb módúak megoldják valahogy, a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb nők azonban életveszélyes házi praktikákkal próbálnak véget vetni nem kívánt terhességüknek.

Ha a lengyel aláírásgyűjtés sikerrel jár, a terhességmegszakítás tovább szigorítása egy újabb országban válhat a legrosszabb körülmények között élő nők számára az eddiginél is reménytelenebb realitássá.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.