Orbán volt minisztere szerint 1960 óta nem volt olyan rossz az ország megítélése, mint most

gazdaság
2016 április 07., 18:39
comments 236

Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere csütörtökön a Debreceni Egyetemen (DE) a magyar gazdaság versenyképességéről tartott előadásában a gazdasági irányváltás feltételeiként a bizalomerősítést, a korrupciócsökkentést, a tudásalapú fejlődést, a termeléstől a szolgáltatások felé fordulást, a központosítás csökkentését  és a nemzetközi értékláncokba bekapcsolódást jelölte meg. 

Chikán Attila a jelenlegi magyarországi unortodox gazdaságpolitika jellemzői között sorolta fel az állam gazdasági szerepének növelését, a társadalmi egyenlőtlenségek politikai kezelését, a rövid távú stabilitás előtérbe helyezését és a politikai hatalom szempontjainak prioritását. 

Chikán Attila szerint az irányváltáshoz nem kell kormányváltás, a gazdasági fordulatot a jelenlegi kormány is meg tudja csinálni, ha akarja.

Kiemelte, hogy a versenyképességet tekintve drámaian romlott a helyzetünk: a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában Magyarország 144 ország között 2001-ben még a 29., 2006-ban a 38. helyre került, most a 63. helyen áll.

A vizsgált 12 versenyképességi mutató közül az intézményrendszer - amibe beleértik a kormányzat egész teljesítményét - és az üzleti tevékenység szempontjából áll a legrosszabbul az ország: a 97., illetve a 90. helyen. Megjegyezte, hogy az infrastruktúrában és a technológiai felkészültségben mért 48. hely hosszú távon reménykeltő.

„Magyarország nemzetközi megítélése 1960 óta soha nem volt olyan rossz, mint most” 

- mondta a volt miniszter. Szerinte ezért nem minősítik fel az országot a hitelminősítők, hiába mondja a kormány, egyébként teljes joggal, hogy gazdasági mutatók már lehetővé tennék ezt.

Chikán Attila szerint a versenyképesség-vesztés tartós tendencia, amit nem csak a jelenlegi kormány hibái okoznak, ez a korábbi kormányoktól indult, mint ahogy van hagyománya a korrupciónak is. 

Figyelmeztetett arra, hogy a politikában jelenleg uralkodó társadalomfelfogás bezárja Magyarországot az alacsony fejlettségű európai országok körébe. Úgy látja, ha nem lesz gazdaságpolitikai változás, akkor folytatódni fog az ország lecsúszása. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.