Egy New Jersey-i bíróság szerint Ted Cruz született amerikai

külföld
2016 április 13., 10:07
comments 51

Ahogy nyolc éve - és azóta újra és újra - Barack Obamával kapcsolatban, úgy idén Ted Cruzzal szemben merült fel az amerikai közvélemény "birther" néven elkönyvelt, konteókra hajlamos szegletében az a vád, hogy valójában nem is született amerikaiak, így pedig az amerikai alkotmány szerint nem is lehetnének elnökök - illetve Cruz esetében elnökjelöltek.

A zavart az amerikai alkotmány elég homályos megfogalmazása okozza. Ebben az áll, hogy elnök csak született amerikai (natural born citizen) lehet, amit a birtherek hajlamosak úgy értelmezni, hogy az amerikai elnökség feltétele az, hogy a jelölt amerikai földön szülessen. És bár az amerikai törvényhozás illetékes hivatala az Obamával szemben újra és újra felmerülő vád miatt egyszer már részletekbe menően tisztázta, hogy a kifejezés nem jelent helyhezkötöttséget - bár tény, hogy azok, akik az Egyesült Államok területén születnek, alanyi jogon állampolgárrá is válnak.

Az uralkodó jogértelmezés szerint született állampolgár az, akit nem kell honosítani. Márpedig ennek a feltételnek bőven megfelel az is, aki szülője jogán állampolgár:

ez pedig mind Obamára, mind Cruzra igaz, mert mindkettejük anyja amerikai állampolgár volt.*

A New Jersey-i bíróság ami előtt polgárok egy csoportja megtámadta Cruz jelöltségét, ennyire nem volt kategorikus ítéletében, bár azt kimondta, hogy Cruz született amerikai. Így, ha csak az állam kormányzóhelyettese meg nem másítja a döntést, Cruz szerepelhet a New Jersey-i előválasztás jelöltjei között. Mondjuk a kormányzóhelyettes, Kim Guadagno döntése még kérdéses, pláne, hogy főnöke, Chris Christie Trump kevés elit republikánus támogatóinak egyike. (Via BBC)

*Obama esetében amúgy elrugaszkodottabb volt a birtherek összeesküvés-elmélete, mert Obama, Cruzzal szemben amerikai földön, Hawaii-on született, de ők ezt kétségbe vonták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.