Gyertek gyűlölködni! Ilyen bódékat építenek a Megújuló Városligetbe!

2016 április 15., péntek 10:03
110

Az utóbbi évek legijesztőbb fejleménye volt a régi jó Budapest átlakulása Bódépestté, így a korábbi évszázadokban semlegesnek számító "bódé" joggal vált nyelvészeti értelemben tizedmásodpercek alatt szitokszóvá.

Erre miről kaptunk hírt az előbb? Az új múzeumépületek mellett új bódékat is felhúznak a Ligetben, az Állatkert előtti részen, ahol minden magyar szülő rémálmai, a Rabló Gázos Lufisok tanyáznak a Fröccsöntött Pisztolyosokkal és társaikkal együtt.

Ezeket a bódékat azonban már pavilonoknak hívják, ezzel is érzékeltetve, hogy új építésű, de antik épületekről van szó, nem belvárosi típusú szörnyszülöttekről. A terveiket ugyanis Feszl Frigyes rajzolta, aki nem Habony Árpád egyik lagzivendége, hanem XIX. századi romantikus építész, akinek leghíresebb műve a Pesti Vigadó.

Rákérdeztem a Városliget Zrt.-nél a tervek történetére, így derült ki, hogy ezeket Feszl annak idején kifejezetten ide a Ligetbe tervezte, de végül soha nem építették meg őket.

Bár a most közzétett videón csak az Állatkert előtti pavilonokról esik szó, azt is megtudtam, hogy a park más részein is építhetnek ilyeneket, de ez a most záruló parktervezési pályázat eredményeitől függ. A parktenderre egyébként hét érvényes pályázat érkezett be, az eredményhirdetés május 19-én várható.

Rákérdeztem, a pavilonok miatt egy fát sem fognak kivágni.

Akiket pedig a lufisok sors is izgat: az új építésű antik épületekben a vendéglátóhelyeken kívül boltok is lesznek, így elvileg ideköltözhetnek a korábbi árusok is.Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt