Ferenc pápa alig burkoltan bírálta az EU-Törökország menekültpaktumot

egyház
2016 április 16., 16:33
comments 203

Mindannyian migránsok vagyunk

– mondta Leszboszon elmondott imájában Ferenc pápa, aki azért utazott a menekültválság egyik legforróbb pontjának tartott görög szigetre két görög egyházi vezetővel (Ieronimosz athéni érsekkel és I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával), hogy jelezze: az életüket kockáztató, szögesdrótkerítésekkel feltartóztatott és táborokba kényszerített embertömegek mellett állnak, akik egy jobb élet és a biztonság reményében érkeztek Európába.

Ferenc pápa arra buzdította szombaton a görög Leszbosz szigetén lévő Moria menekülttábor mintegy 2500 lakóját, hogy ne veszítsék el a reményt, mert nincsenek egyedül, a nemzetközi közösségnek pedig azt üzente, "méltóságteljes" választ adjon a menekültválságra.

photo_camera Ieronimosz athéni érsek, Ferenc pápa és I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka dobálnak koszorúkat az Égei-tengerbe Leszboszon. Fotó: MTI/EPA/L'Osservatore Romano.

A három egyházi vezető közös nyilatkozatban szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy "bátor" választ adjon e humanitárius válságra és annak kiváltó okaira. Elismerték az eddigi erőfeszítéseket, azonban szélesebb körű nemzetközi konszenzust sürgettek, és a jogállamiság, az emberi jogok és a kisebbségek védelme, az embercsempészek elleni küzdelem, a veszélyes útvonalak megszüntetése és a megbízható áttelepítési eljárások kidolgozása érdekében egy támogató program elindítására buzdítottak.

A pápa ezzel elég közel került ahhoz, hogy nyíltan bírálja az Európai Unió és Törökország között kötött menekültügyi alkut, amit sok emberi jogi szervezet is támadott.

photo_camera MTI/EPA/L'Osservatore Romano

A pápa megköszönte Görögország lakosainak, s köztük a leszbosziaknak, hogy menekültek ezreit fogadták be. Köszönetet mondott emberségükért, amely "hidakat akar építeni, s

elveti azt az illúziót, hogy bekerített területeket létrehozva nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. A valóságban ugyanis a korlátok megosztottságot szülnek, ahelyett, hogy segítenék a népek igazi fejlődését.

Márpedig a megosztottság előbb vagy utóbb konfrontációhoz vezet" - szögezte le a katolikus egyházfő.

A pápa magánrepülőgépével elvitt a Vatikánba 12 iszlám vallású szír menekültet. Közülük hat gyerek, és mindhárom család olyan területről érkezett, amit az Iszlám Állam tart ellenőrzés alatt. A menekülteket sorshúzással választották ki, a Szent Egyed Közösség fog gondoskodni róluk.

(MTI)

(Eközben Magyarországon:

photo_camera Fliszár Károly plébános motorosokat áld a motorszezon kezdetén Zalaszentbalázson, április 16-án. MTI Fotó: Varga György

)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.