A kereskedelmi szakszervezet szerint Európa legliberálisabb nyitvatartási szabályát állították most vissza Magyarországon

gazdaság
2016 április 17., 14:00
comments 247

Európa legliberálisabb nyitvatartási szabályának nevezte a magyart a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke vasárnap Budapesten, az érdekképviselet demonstrációval egybekötött sajtótájékoztatóján.

Sáling József kifogásolta, hogy a Munka törvénykönyvének módosítása után a korábbi 100 százalékos vasárnapi pótlékot 50 százalékra csökkentették. A szakszervezet a 100 százalékos pótlék visszaállítását és önkéntes alapú vasárnapi munkavégzést követel, valamint azt, hogy a pihenőnapok közül legalább kettő vasárnapra essen.

A kereskedelmi dolgozók jelenlegi létszámával, a munkaerő minőségével nem oldható meg a vasárnapi nyitvatartás - mondta Sáling József.

Balogh Zoltán/MTI
photo_camera Balogh Zoltán/MTI

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a kereskedelemben dolgozók többsége minimálbérért, vagy szakmunkás bérminimumért dolgozik, ami a minimálbérért foglalkoztatottak esetében azt jelenti, hogy a napi 8 óra munkával a megélhetéshez szükséges összeget sem tudják hazavinni. A rendezvény végén Sáling József és Buday Pálné, a KASZ alelnöke együttesen adták át a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőjének a szakszervezet követeléseit tartalmazó petíciót.

A petícióban a KASZ, a korábban említetteken kívül azt követeli, hogy a bevásárlóközpontokban dolgozók is legyenek jogosultak vasárnapi pótlékra, és a munkáltatók biztosítsák a megfelelő létszámot a munkahelyeken.

További igényük az egyműszakos vasárnapi munkavégzés, valamint az, hogy a boltok december 24-én és 31-én legkésőbb délben zárjanak be. Az érdekképviselet követeli, hogy csökkentsék a munkabérre rakódó terheket.

A demonstráció résztvevői "Mise után meccsre mennék!" "Emberek vagyunk, nem bábok!" "Nem kérünk a vasárnapi kényszermunkából!" feliratú táblákat tartottak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.