Hétfőn kezdődik a kitiltási botrány nagy vesztesének büntetőpere

bűnügy
2016 április 17., 8:14
comments 70

"Vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés" vádjával áll bíróság elé hétfőn T. Viktor András, aki az ügyészség vádjai szerint azt ígérte az amerikai étolajgyár, a Bunge Zrt. lobbistájának, hogy kétmilliárd forint ellenében kijárja az étolaj áfájának 27 százalékról 5 százalékra mérséklését.

T. azt is megnevezte, hogy ki járna el az áfacsökkentés érdekében: Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

Az ügyészség tavaly decemberben közölte, hogy sem személyes, sem egyéb kapcsolatot nem találtak T. és Heim között. Ez alapján a Századvég azt közölte, hogy az ügyészség tisztázta a céget, mert csak egy csaló élt vissza a nevükkel.

A Bunge lobbistája, aki ismerte T.-t, a 2014 májusi találkozójuk után tájékoztatta az ajánlatról a megbízóját és az amerikai nagykövetséget is. Az amerikai nagykövetség később erre a vesztegetési ügyre is hivatkozott a kitiltási botrány idején, amit amúgy a Századvég tulajdonában lévő Napi Gazdaság robbantott ki azzal a cikkével, amiben azt állította, hogy az Egyesült Államok azért tilt ki magyar adóhatósági vezetőket, mert amerikai cégek ellen folyik vizsgálat Magyarországon. (A Napi Gazdaságból időközben Magyar Idők lett, ezért a lap 2014. október 16. cikke már elérhetetlen az interneten.)

A kitiltási botránynak itthon nem lettek következményei - az egyetlen ember, aki maga ismerte el a kitiltását, Vida Ildikó NAV-elnök volt, de ő megtarthatta pozícióját és a maga ellen elrendelt vizsgálatot is maga folytathatta le. Vagyis a hétfőn bíróság elé álló T. eddig az egyetlen, akit az ügyben felelősségre vonhatnak. (Via MTI. Címlapképünkön Vida Ildikó akkori NAV-elnök és André Goodfriend, az amerikai követség akkori ideiglenes ügyvivője látható a kitiltási botrányt követő napokban.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt