Eltörölték a jelentkezési határidőt a kutatási ösztöndíjaknál, jelentősen visszaesett a jelentkezők száma

Nagyon izgalmas kísérletről számolt be a Science: az egyik legnagyobb tudományos pénzosztó alapnál az Egyesült Államokban borzasztóan megugrott a beérkező pályázatok száma, annyira, hogy szinte már ellehetetlenítette az érdemi munkát.

A National Science Foundationnál ezért gondoltak egyet, és egy kísérletbe kezdtek: több ösztöndíjuk kiírásánál egyszerűen eltörölték a határidőket. Bárki, aki az akadémiai világban mozog, pontosan tudja, hogy ezek a határidők a legrettegettebb ellenfelek. Ezért első reakcióként nyilván az merülhet fel, hogy ezeknek az eltörlése nyilván csak még több jelentkezőhöz vezethetett. De a valóság mindig csavarosabb, mint amit a józan ész diktálna.

A négy ösztöndíj-programnál, ahol eltörölték a határidőket, 59 százalékkal esett vissza a jelentkezők száma.

Az ötletet egy kisebb program sikeréből vették, ahol még 2011-ben engedték el a határidőket, és ötven százalékkal zuhant vissza a jelentkezők száma. Sőt, ami még érdekesebb, hogy nem csak átmeneti visszaesésről volt szó, hanem meg is maradt azóta ez a szint.

A visszajelzések alapján a kutatók is örültek az NSF változtatásainak, mivel azzal, hogy nem kellett határidőkhöz alkalmazkodniuk, könnyebb volt egyéb kutatási projektjeihez igazítani a jelentkezést és nagyobb tér maradt a kollaborációkra is.

A pályázatokat elbíráló bizottság tagjai pedig abban bíznak, hogy azzal, hogy nincs többé határidő, nem kell többet az utolsó pillanatban összedobott, nem kellően kidolgozott munkákkal vesződniük.

A kísérletek a földrajztudományi ösztöndíjak körül zajlottak, de állítólag az NSF több részlege is gondolkozik már azon, hogy átvegye a programot. (ScienceMag)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.