Lemondott a svéd miniszter, akit iszlamista szélsőségesekkel hoztak hírbe

külföld
2016 április 18., 14:54
comments 38

A lakhatásért felelős miniszter, a török származású Mehmet Kaplan azután távozik posztjáról, hogy egy héten át sorra jelentek meg információk, melyek különféle iszlám szervezetekhez és török ultranacionalistákhoz fűződő kapcsolatairól szóltak.

Kaplan a kisebbik koalíciós partner, a Zöld párt tagja, korábban ő volt a svéd muszlim tanács szóvivője is. Lemondását a miniszterelnök, Stefan Lofven elfogadta.

A koalíció már így is komoly nehézségekkel nézett szembe, mivel tavaly mintegy 160 ezer menekült érkezett az országba, ezért szigorították a menekültpolitikájukon és szakaszosan visszaállították a határellenőrzést is.

photo_camera Jessica Gow / TT / TT News Agency / AFP

A 44 éves Kaplan tagadta, hogy bármi helytelent követett volna el, és azt mondta, hogy azért távozik, mert a média és a közvélemény kritikája ellehetetlenítette a munkáját. Mint elmondta, mindenféle szélsőséggel szemben áll, legyen az vallási, nacionalista vagy bármilyen másmilyen. Viszont hisz az emberi jogokban, a demokráciában és a párbeszédben.

A távozó miniszter nyolc éves korában költözött Svédországba. A botrány a múlt héten tört ki, amikor svéd lapokban megjelentek fényképek, amin Svédországban tevékenykedő török ultranacionalistákkal vacsorázott együtt. Azért is a támadások kereszttűzébe került, mert kapcsolatba volt hozható olyan iszlamista szervezetekkel, melyeknek egyes tagjai fundamentalista tanokat hirdettek. Kaplan elismerte a kapcsolatok létét, de mint mondta, ez nem jelenti, hogy mindenben egyetértene velük.

A hétvégén került elő egy felvétel a svéd médiában, amin azt lehetett látni, hogy Kaplan hét évvel ezelőtt az izraeli lépéseket a palesztinokkal szemben a nácik által elkövetett zsidóüldözésekhez hasonlította. Kaplan elismerte, hogy számos alkalommal hevesen kritizálta Izrael állam lépéseit, de ő egyértelműen nem antiszemita. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.