Öt év alatt kevesebb mint felére csökkentette CO2-emisszióját az Apple

2016 április 19., 17:23

Az Apple, mint óriásvállalat ökológiai lábnyoma felér jó pár ország együttes környezetterhelésével, így ha ők elmozdulnak egy zöldebb irányba, hatalmas terhet vesznek le bolygónk válláról. És elmozdultak: Steve Jobs halála óta, az elmúlt öt év alatt 64 százalékkal csökkentették üvegházhatású gáz-kibocsátásukat.

Az újabb és újabb Apple-modellek elkészítéséhez egyre kevesebb környezeti terhelés tapad kilónként. A gigantikus mennyiségű, még ma is évi negyvenmillió tonna CO2-kibocsátás közel háromnegyede a gyártás során kerül az atmoszférába, így ezen a területen voltak a legfontosabbak a változások. Szerencsés egybeesés a zöldítések során, hogy a profit-maximalizáló gigavállalatok összeköthetik a kellemest a hasznossal: a hatékonyabb és takarékosabb anyagfelhasználással, az energia-auditok alapján kiválasztott beszállítókkal nem csak csökkentik a bazi nagy környezeti terheket, de ha ügyesek, a spórolással akár a profitot is növelni tudják. (Persze a környezet szempontjából az se lenne rossz, ha a fogyasztók nem vennének évente újabb és újabb modelleket, tök fölöslegesen.)

Bár az egyéb létesítmények (irodák, logisztika, stb.) emissziója a gyártáshoz képest elenyésző, mindössze a cég ökológiai lábnyomának egy százalékát teszi ki, fontos megemlíteni, hogy ezek kilenctizedét már megújuló energiával működteti az Apple.

Az almás cég egyáltalán nem tekinthető a zöld célkitűzések apostolának, elképesztő mennyiségű terhet rónak a bioszférára és a harmadik világba kiszervezett gyártási folyamatokon keresztül társadalmi szinten is rengeteg káros hatás írható a számlájukra. Az is biztos, hogy a károsanyag-kibocsátás területén elért eredmények mögött elsősorban gazdasági motiváció áll: egyrészt a költségek csökkentése, másrészt az imidzs javítása a “zöldre festés” klasszikus módszerével. Ez azonban nem változtat a tényen: folyamatosan egyre kevesebb szart juttatnak közös életterünkbe adott egységnyi high-tech kütyü előállításához. Ez is valami!

(Akit bővebben érdekel a téma, innen töltheti le a cég 2016-os környezetvédelmi jelentését.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.