Szeptembertől középiskolák százaiban szűnhet meg a földrajz

Idén szeptembertől új iskolatípusok jelennek meg a magyar közoktatásban: jönnek a szakgimnáziumok és az új típusú szakközépiskolák, és úgy tűnik, az új rendszernek már meg is van az első potenciális áldozata:

a földrajz.

Az új típusú középiskolákban a kormány márciusi köznevelési kerekasztalon bemutatott tervei szerint a diákok csak olyan természettudományokat tanulnak majd, amelyekre a szakmájukhoz szükségük van: a vegyészek például csak kémiát, az erdészek csak biológiát.

A földrajzot ezek szerint kizárólag turisztikai, földmérési és bányászati szakirányú középiskolákban tanítanák, amivel nemcsak az a baj, hogy így rengeteg földrajztanár az utcára kerülhet, hanem az is, hogy a gyerekek alapvető földrajzi ismeretek hiányában hagynák el az új típusú középiskolákat.

"Nagyon durva támadás ez a tudományunk ellen" - mondta a nol.hu-nak Szilassi Péter szegedi docens, a Magyar Földrajzi Társaság választmányi tagja, aki szerint a földrajz nemcsak arról szól, hogy Németországnak mi a fővárosa, és az általános műveltség fogalmába a földrajzi alapműveltség is beletartozik.

A társaság elkeseredett hangú petícióban követeli, hogy a földrajzot továbbra is lehessen tanítani az összes szakközépiskolában. (nol.hu)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.