Merkel Törökországba utazott meggyőzni a kormányt, hogy vegyék komolyan az EU feltételeit

Angela Merkel a hétvégén Törökországba utazott, hogy a szír határnál, a gaziantepi menekülttáborban megnézze, milyen körülmények között élnek a menekültek, és hogyan fogják megvalósítani a törökök az Európai Unióval kötött egyezményt a migránsok visszafogadásáról.

A táborban rész fog venni egy olyan projekt átadásán, amelyet az Uniótól kapott támogatásból valósítanak meg. A rendezvényen ott lesz Donald Tusk tanácsi elnök, az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans és a Ahmet Davutoglu török miniszterelnök is.

A kancellár kritikusai most azt követelik tőle, hogy tegye szóvá Törökországban a szabadságjogok korlátozását, miután Németországban eljárást kellett indítani egy humorista ellen, amiért Recep Tayyip Erdogan török elnökön gúnyolódott.

Csakhogy Merkel sincs könnyű helyzetben, mivel biztosítania kell, hogy a törökök is betartsák az EU-val kötött egyezményt. A török fél nemrég arra figyelmeztetett, hogy az egész megállapodásnak annyi lehet, ha az Unió nem biztosítja állampolgáraik számára az európai vízummentességet. Csakhogy ehhez Törökországnak 72 különböző feltételnek kellene megfelelnie május 4-ig. Diplomaták szerint ettől a törökök még mindig nagyon távol állnak.

Kérdéses, hogy a török kormány mennyire fogja törni magát a feltételek teljesítéséért. Az Európai Parlament képviselői nemrég egy jelentést küldetek Ankarának, amiben a kurdok elleni elnyomás és a sajtószabadság korlátozása miatt bírálták Törökországot. A török kormány ezt azzal az üzenettel küldte vissza, hogy „Az EU-nak most nagyobb szüksége van Törökországra, mint Törökországnak az EU-ra.” (BBC/FAZ/Spiegel)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.