Az amerikai hírszerzés vezetője szerint Angliában, Németországban és Olaszországban is vannak alvó terrorsejtek

külföld
2016 április 25., 18:13
comments 42

James Clapper a Nemzeti Hírszerzési Igazgató (NDI) posztot tölti be az Egyesült Államokban, ezzel gyakorlatilag ő a CIA vezetőinek felettese, az amerikai elnök beosztottjaként felügyeli a hírszerzést.

És most ő beszélt egy rendezvényen arról, hogy Németországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában is lehetnek olyan rejtőzködő terrorsejtek, mint amelyek Párizsban és Brüsszelben követtek el merényleteket.

Clapper kérdésre válaszolva mondta azt, hogy léteznek ezekben az országokban ilyen alvó sejtek, és azt is elmondta, hogy az európai országok hírszerzéseinek hatékonyabban kéne együttműködniük, hogy megelőzzék a hasonló támadásokat. Clapper nemrég Európában járt, hogy erre személyesen is figyelmeztesse kollégáit.

(Samuel Corum / Anadolu Agency)
photo_camera (Samuel Corum / Anadolu Agency)

Clapper is megismételte az Obama-kormányzat aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy titkosított kommunikációs csatornák mögé bújhatnak a terroristák a hírszerzők elől, de ugyanakkor nem fejezte ki nyíltan, hogy támogatná azt a születőfélben lévő törvényjavaslatot, ami megtiltaná az amerikai techcégeknek, hogy olyan kódolási megoldásokat fejlesszenek, amit csak az eszköz tulajdonosa tud felnyitni.

Az NDI szerint egyensúlyt kell találni a magánszféra és a biztonság között, mind ami az egyéni szintet, mind ami pedig egy ország sorsát érinti.

Clapper beszélt arról is, hogy Edward Snowden által nyilvánosságra hozott információk után a techcégek nagyon belehúztak, hogy titkosított eszközöket hozzanak létre, és ez a váratlan sebességváltás oda vezetett, hogy az elérhető technológiák legalább hét évvel előrébb járnak technikailag, mint amire az NSA számított. Ennek pedig komoly hatása volt a hírszerzés munkájára is.

Ugyanakkor szerint a hírszerzés története azt mutatja, hogy bármilyen kódolást fel lehet törni, és a mostani megoldások sem annyira erősek, mint ahogy a támogatói és a kritikusai állítják előszeretettel. (USAToday)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.