Obama szerint Merkel megbízható szövetséges, csak túl ritkán mutatja meg, hogy humora is van

2016 április 25., hétfő 3:56

Barack Obama szerint Angela Merkel a történelmileg helyes utat választotta azzal, ahogy a menekültválságot kezelte. Az amerikai elnök hivatali idejének utolsó európai körútján, Hannoverben úgy jellemezte a német kancellárt, mint szilárd, megbízható szövetségest, akinek ráadásul jó humora van. Hozzátette, hogy az utóbbit a sajtótájékoztatókon ritkán mutatja ki.

Obama szerint Merkel képes megjeleníteni azokat az értékeket, amelyek inkább közelebb viszik egymáshoz az embereket, nem pedig megosztják őket.

Angela Merkel és Barack Obama Hannoverben - Fotó: AFP/Ronny Hartmann Fotó: RONNY HARTMANN

Ugyanakkor a G5-ös csúcstalálkozó előtti sajtótájékoztatójukon mindketten aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a napokban csődöt mondott a szíriai tűzszünet. Pénteken ugyanis a a szír ellenzéki erők képviselői otthagyták a genfi béketárgyalásokat, miután híre ment, hogy a kormányerők újra támadják az állásaikat. Szombaton a szír légierő újra bombázni kezdte a lázadók által ellenőrzött Doumát és Aleppo északi részét. A harcokban a megfigyelők szerint 23 ember vesztette életét. Merkel elmondta, hogy a hétvégén Törökországban, egy menekülttáborban a saját szemével is látta, milyen pusztító hatása lehet az ehhez hasonló támadásoknak.

Bár a német kancellár támogatná az ötletet, Obama kizártnak tartja, hogy Szírián belül biztonsági zónákat lehetne létrehozni. Az amerikai elnök szerint nagy katonai jelenlétre lenne szükség ahhoz, hogy meg tudják védeni a menekülteket a támadásokról.

Obama és Merkel hétfőn David Cameron brit miniszterelnökkel, François Hollande francia elnökkel és Matteo Renzi olasz kormányfővel tárgyalnak majd arról, hogy Líbia partjainál bevessék a parti őrséget az embercsempészek megállítására. Kadhafi 2011-es megbuktatása után ez lenne a legkomolyabb külföldi beavatkozás a térségben. A 2011-es beavatkozásról Obama azt mondta, hogy nem bánta meg, ma is azt gondolja, hogy helyes lépés volt. (Guardian)