Újabb külföldi újságírót utasítottak ki Törökországból

külföld
2016 április 25., 14:11
comments 31

David Lepeska európai nyaralásáról tért volna vissza állomáshelyére, de nem léphetett be az országba.

A Foreign Affairs című lapnak és az al-Dzsazíra arab hírtévé amerikai kiadásának dolgozó riporter arról számolt be, hogy a döntés okát nem közölték vele. Viszont Lepeska neve a közelmúltban a török vezetést bíráló több híradáson is szerepelt.

Lepeska a történtekre reagálva Twitterén annyit írt, hogy megakadályozták, hogy belépjen Törökországba és az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtéren felültették a Chicagóba tartó gépre. "Ha kiutasítanak egy országból, akkor ott utána már minden írásodra gyanakvóan tekintenek majd? Ez nem a te hibád, Törökország"

link Forrás

Lepeska a felszállás előtt még az Instagramon is megosztott egy képet a repülőgép ablakából az alábbi gondolatokkal: nem most látlak utoljára, Törökország. Mélyen szeretlek, köszönet azoknak az élettel és szeretettel teli embereknek, akiket itt megismertem. Légy jó, Isztambul!

Legutóbb múlt szerdán az orosz állami hírügynökség törökországi irodavezetőjétől, Tural Kerimovtól tagadták meg a belépést a hatóságok. A Sputnik értesülése szerint az újságíró sajtóigazolványát és tartózkodási engedélyét is elkobozták.

Egy nappal korábban, a német ARD közszolgálati televízió tudósítóját, Volker Schwencket utasították ki. Az újságíró Kairóból jött és a török-szír határhoz tartott volna, hogy szír menekültekkel beszéljen. Schwenck a Twitteren azt írta: csak annyit mondtak neki, hogy volt egy feljegyzés róla.

Márciusban a német Der Spiegel tudósítója kényszerült elhagyni az országot, mert sajtóigazolványát a török hatóságok nem hosszabbították meg, s így nem folytathatta munkáját.

Az Európai Parlament április közepén elfogadott jelentésében elítélte a szólás- és véleménynyilvánítási szabadsággal kapcsolatban az elmúlt két évben Törökországban történt komoly visszalépést. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.