Minden negyvenedik magyar demenciában szenved

egészség
2016 április 27., 11:57
comments 145

A demencia egyre súlyosabb probléma Magyarországon - derül ki a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társaságának közelményéből, amit a múlt héten tartott Nemzetközi Alzheimer Konferencia után adtak ki.

fotó: pixabay.com

A magyar társadalom folyamatosan öregszik - 2007 óta a 60 év felettiek többen vannak, mint azok, akik még nem töltötték be 20. életévüket. Ez azt jelenti, hogy a minden ötödik magyar elmúlt már 60 éves, a társadalom öregedése márpedig együtt jár a demencia gyakoribbá válásával.

A Nemzetközi Alzheimer Szövetség (ADI) friss becslése szerint 2015-ben nagyjából 46,8 millió ember él demenciával világszerte, és számuk minden 20 évben a duplájára nő: 2030-ra elérheti a 74,7 milliót. A demenciát az esetek 70 százalékában az Alzheimer-kór okozza. Külön probléma, hogy a beteges háromnegyedét hivatalosan nem is diagnosztizálják, így kezelést, támogatást sem kapnak. Az Európai Unióban közel 10 millióra,

Magyarországon 250.000-re teszik a demenciával élő emberek számát. A kapcsolódó világjelentés szerint a demencia nem csak a betegeket és hozzátartozókat érinti súlyosan, de költségei is óriásiak. "A világméret költségek a 2010. évi vVilágjelentésben közzétett 604 milliárd USD-ról 818 milliárd USD-ra növekedtek 2015-re. Ez 35,4 százalékos emelkedést jelent. A jelenlegi 818 milliárd USD-os becslés a világ GDP-jének 1,09 százalékát teszi ki, szemben a 2010. évi 1,01 százalékkal." - írja a közlemény.

A társaság demencia-stratégia kidolgozását sürgeti a kormánytól. Többek között azt szeretnék elérni, hogy demens gondozó otthonok jöjjenek létre a betegségben szenvedők ellátására.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.