Hajdú Péter saját testével védte Törökbálintot az új lakóparktól – most plázát építene hozzá

ingatlan
2016 április 29., 04:59
comments 107
Hajdu Péter 2016-ban

Hajdú Péter médiagururól hosszú interjút és portrét közölt a csütörtöki Figyelő. Ebből kiderül, hogy Hajdú 2011 óta már nem csak a médiában aktív, de különböző ingatlanfejlesztéseken is dolgozik. Ezen túl a cikk legfontosabb mondanivalója az, hogy

Hajdú híresen jól kufárkodik politikai és személyes kapcsolataival.

Pompás történet támasztja alá ezt. Hajdú Péter hosszú évek óta Törökbálinton lakik, itt építgeti magánbirodalmát. Első projektje a törökbálinti Like bisztró volt, ami azóta pizzériával is kiegészült. Azóta ez a helyi Fidesz egyik kedvenc találkozóhelye. Hajdú cége, a DNH Invest Kft. most egy rendelőintézet létesítésén dolgozik a bisztró szomszédságában, amit hamarosan át is adnak. De az igazán nagy dobás még hátra van: Hajdú Péter bevásárlóközpontot épít.

Hajdúnak megígérte a polgármester, hogy az ő szomszédságában nem lesz lakópark

Hajdú Péter és felesége, Sarka Kata - a Spiegel Invest Kft.-n keresztül - 50 százalékban tulajdonosa a Tükörhegy Center Kft.-nek, melynek másik fele két ciprusi offshore vállalkozáshoz tartozik.

Amit ezekről a ciprusi társaságokról tudni lehet, hogy voltak már magyarországi érdekeltségei, ez alapján pedig összeköthetők Dubi Zoltánnal, Tiborcz István egykori üzlettársával. Hajdú az interjúban annyit elárult, hogy egy magyar vállalkozóról van szó, aki viszont nem hatalmazta fel arra, hogy megossza nevét a nyilvánossággal.

A terület a törökbálinti Nádasdy Tamás utca és a Raktárvárosi út öleli át. 2009 óta van szó arról, hogy itt lakópark épül; fel is háborodtak ezen évekkel ezelőtt a tükörhegyiek, akik nagyon szeretnék kertvárosként megőrizni a környéket. Élükön Hajdú Péterrel.

A Blikk például 2012-ben beszámolt egy nagyszabású helyi tüntetésről, amin részt vett Hajdú és felesége is. A showman feldúltan nyilatkozott a bulvárlapnak, mert a polgármester - akkor Turai István (Fidesz) - konkrétan megígérte neki, hogy ez itt kertváros marad.

„Ha valóban egy lakótelep tőszomszédságában találjuk magunkat, akkor a többiekkel több milliárdra perelni fogjuk az önkormányzatot. Még az is elképzelhető, hogy elköltözünk.”

Tiltakozott a szintén helyi illetőségű Zacher Gábor toxikológus is, aki a „harmadik lakos volt Tükörhegyen”. Érdemes megnézni az eseményről készült videót, amin szó szerint koporsóban temetik el Törökbálint kertvárosát. Zacher is gyászruhát öltött.

link Forrás

Vágás: négy évvel később Hajdú beszáll a lakóparkbizniszbe

A telek a Shikun & Binui ingatlanfejlesztő tulajdonában van. Miután a helyiek megtorpedózták a projektet, a cég összetűzésbe is keveredett az önkormányzattal - még pereskedés is kinézett a dologból. Ám miután 2014-ben - a szintén fideszes - Elek Sándor lett a polgármester, enyhült a viszony. Többek szerint azért, mert Elek jó viszonyt ápol Hajdúval, aki összehozta a feleket. Az utóbbi időben Elek sok kérdésben kikéri Hajdú véleményét, és a helyi fideszesek egyik törzshelye lett a műsorvezető Like bisztrója.

Az eredeti terv szerint 1040 lakás épült volna, a tavalyi megállapodásban aztán módosították a helyi építési szabályzatot, és 350-ben maximalizálták a megépíthető lakások számát. Viszont az egyezség szerint épülhet egy kiszolgáló egység is a lakópark lakóinak, élelmiszerbolttal, esetleg egy-két kisebb üzlettel.

A műsorvezető még tavaly is tiltakozott a projekt ellen, télen aztán feleségével közösen megalapították ingatlancégüket. Hajdú csütörtökön már úgy nyilatkozott, ha a médiában nincs maradása, el tudja képzelni, hogy valami egészen mással foglalkozzon. Ingatlanfejlesztéssel, például.

„A tervek szerint Törökbálinton épül egy nagy lakópark a jövőben, amelyhez különböző szolgáltató létesítményeket is ki kell alakítani, ezt azonban a kivitelező nem vállalta. Tulajdonképpen erre szerződtünk le mi. Egy kisebb plázát, vagy ha úgy tetszik, bevásárló-, szolgáltatóközpontot építünk.”

Törökbálint önkormányzatának honlapján fenn voltak a pláza alaprajzai is, amit aztán az üzemeltetők onnan valamiért eltávolítottak. A rajzokon látszik az is, hogy az egyszerű kiszolgáló egység elég ambíciózus projektként indult. Aztán egyre ambíciózusabb lett. Előbb volt egy szerény 1500 négyzetméteres pláza-terv:

photo_camera Bereczki és Mészáros Stúdió grafikája, www.torokbalint.hu

Aztán lett egy négyszintes, 1800 négyzetméteres elképzelés, bruttó 8620 négyzetméteres szintterülettel:

photo_camera Bereczki és Mészáros Stúdió grafikája, www.torokbalint.hu

Kezdetben volt egy ilyen visszafogott megoldás, aminek csak egy föld feletti szintje van:

photo_camera Bereczki és Mészáros Stúdió, www.torokbalint.hu

De evés közben jön meg az étvágy:

photo_camera Bereczki és Mészáros Stúdió, www.torokbalint.hu

Hajdú azt nyilatkozta a Figyelőben, hogy még a telket sem sikerült megvenniük – miközben már megvan az is, kik és mit árulnának majd a komplexumban. A földszinti alaprajzon például látszik, hogy a legnagyobb kereskedelmi egység egy méretes,

több mint 500 négyzetméteres CBA lesz.

photo_camera A földszint alaprajza. Bereczki és Mészáros Stúdió, www.torokbalint.hu

A képviselőtestület nem díjazta a plázanövekedést

A központban lenne edzőterem, patika, étterem, orvosi rendelő, gyerekjátszó, szépségszalon és posta is - plusz két szinten mélygarázs. Törökbálint közéleti csoportjaiban – és főleg Tükörhegyen – azért akadtak ki sokan, mert ez már nem csak a lakóparkról szól. Attól félnek, óriási forgalom lesz így a vonzási környékről. Pont az, ami miatt megakasztották a korábbi projektet.

Mellékkörülményként talán érdemes megemlíteni, hogy ez az a környéke az országnak, ahol a legnagyobb az egy főre jutó kiskeresdelemiegység-négyzetméterek száma: pár száz méteren belül két gigantikus Auchan, egy Tesco, Aldi, Metro található, több barkács-, sport- és bútoráruház, az ország legnagyobb ruházati outletkomplexuma (és két kisebb), hosszan lehetne még sorolni. Aligha mutatkozik tomboló igény újabb boltok iránt.

A helyi képviselőtestület elé be is ment a helyi építési szabályzat egy módosítási javaslata szerdán, hogy még terebélyesebb, még pimpesebb - és a földfelszín felett kétszintes - lehessen a pláza. Ebben a fenti épülettel kapcsolatban az ingatlan tulajdonosa kezdeményezi

  • a településközpont vegyes övezet besorolású terület 5000-ről 8300 négyzetméterre történő növelését,
  • a terepszint alatti beépíthetőség 30%-ról, 35%-ra növelését,
  • és a 6 méteres referenciaszint eltörlését a 7,5 méteres épületmagasság érdekében.

Hajdúék láthatóan nagyon bíznak a képviselőtestületben, ugyanis még meg sem szavazták a fenti módosításokat, a friss tervekben már 7,5 méteres épületmagasság szerepel.

Most úgy fest, korai volt az elbizakodottság. Az önkormányzat honlapja szerint ugyanis a javaslat bekerült a testület elé, ám végül nem tárgyalták azt – állítólag azért, mert a bizottságban a képviselők leszavazták. Ebben szerepe lehetett annak, hogy némi zavar támadt a polgármester és a fideszesek között, a környékbeliek pedig alaposan felháborodtak azon, hogy miközben a lakópark zsugorodik, a pláza lassan túlnő rajta.

Kérdés az is, a kormány leokézta-e már a plázaépítést, ami manapság kiváltságnak számít. A plázastopról szóló, az „épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény” legújabb módosítása értelmében minden 400 négyzetméteres kereskedelmi létesítmény csak külön engedély mellett épülhet. (Erről, és az intézkedés hátteréről itt írtunk hosszasan.) Már magában az 500 négyzetméteres CBA sem épülhetne fel csak úgy engdély nélkül, nem hogy egy ekkora komplexum.

Kérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, kapott-e Hajdú cége, vagy a vele közösen építtető társaság ilyen külön engedélyt, és ha igen, mivel indokolják ezt. Amint kapunk választ, közöljük.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.