Nemzeti jelkép meggyalázása miatt jelentették fel a breakzenére játszott himnuszt

kultúra
2016 május 03., 09:10
comments 225

Vasárnap ünnepelték a Vígszínház 120. születésnapját, a gálán a színház számos egykori és jelenlegi művésze megfordult, és egyedüli független társaságként meghívták a TÁP színházat is, mivel a színtársulat több tagja is a Vígszínházban is játszik.

A TÁP Színház pedig szokásához híven előadta a himnuszt is, csakhogy szokásaikhoz szintén híven nem az ismert zenei kísérettel, hanem ezúttal egy break-számra.

Ez válthatta ki többet nem tetszését is, akik hétfőn panaszt tettek a Dúró Dóra vezette Országgyűlés Kulturális Bizottságánál. Úgy tudjuk, hogy az egyik panaszos szerint konkrét bűncselekmény történt a színpadon, hiszen nagy nyilvánosság előtt történt meg a nemzeti jelkép megsértése, amit a Btk. szankcionál.

A panaszok miatt a bizottság kabinetfőnöke, Szávay László (a jobbikos Szávay István testvére) be is kérette a jelenetről készülő felvételeket, hogy azokat további érdemi megfigyeléseknek vesse alá.

A történtekről megkérdeztük a TÁP Színház alapítóját, Vajdai Vilmost, aki elmondta, hogy a színtársulat Minden rossz varieté című műsorának állandó eleme a himnusz zenei újrafeldolgozása. A szöveghez sosem nyúlnak, de a zenei kíséret mindig változik.

Így akarnak fellépni azzal a kurzussal szemben, amelyik meg akarja határozni, hogy hogyan szabad hazafinak lenni, mondta erről Vajdai, aki rövid beszédében a kulturális kormányzatnak is beszólt vasárnap, amikor a kulturális finanszírozás lepucolásáról, a színházi lapok és Fischer Iván finanszírozásának leállításáról beszélt. "Baszódjanak meg", tette még hozzá ekkor.

És ha már így szóba került, a TÁP Színház színészeivel legközelebb pénteken lehet találkozni, amikor a Jurányiban adják elő a korrupció természetrajzáról szóló Korrup Schőn című darabjukat, illetve a Trafóban május 4-én és 5-én lesz az 1link című monodráma, aminek Vajdai Vilmos a főszereplője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.