Két és fél évre kell börtönbe menned, ha bosszúból egy életre megcsonkítod a volt barátnődet

bűnügy
2016 május 04., 13:30

Első fokon négy év börtönre ítélte a bíróság szerdán délután B. Krisztiánt, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatóját aljas indokból elkövetett, maradandó károsodást okozó testi sértés és kifosztás miatt.

Az ítélet szerint B. Krisztán bosszút akart állni volt barátnőjén, Erikán, aki szakított vele, ezért 2013. márciusában maszkban megtámadta a nőt, aki éppen a kutyáját akarta levinni sétálni. Egy injekcióval elkábította, majd lúgot öntött a nemi szervére.

Az erősen maró hatású lúg miatt Erika maradandó sérüléseket szenvedett, az orvosok szerint már sosem élhet normális nemi életet, nem tudni, hogy lehet-e gyereke.

Ha a mai döntés válik majd jogerőssé, akkor a férfi a büntetés letöltésének kétharmada után szabadulhat, azaz 2 év 8 hónapot kell leülnie. A vádlott fellebbezett az ítélet ellen, és szabadlábon maradt.

Egyszer már elkapták, majd megszüntették ellene a nyomozást

B. Krisztián története több szempontból is egészen elképesztő képet fest a magyar igazságszolgáltatásról.

A férfi és Erika gyerekkoruk óta ismerték egymást, és hosszú évek után egy osztálytalálkozón futottak újra össze. Ekkor még mindketten házasságban éltek. Kapcsolat alakult ki kettejük között, az ítélet szerint ez elsősorban szexuális jellegű volt. A leggyakrabban a férfi irodájában találkoztak, el nem járhattak, mivel titkolni kellett a viszonyukat.

A dolgot Erika valamikor 2012 végén unta meg, és 5 év után szakított a férfival. B Krisztián saját bevallása szerint is nehezen dolgozta ezt fel, emailben és sms-ekben próbálta újra felvenni a kapcsolatot a nővel, illetve azt mondta, hogy a szakítás után többször „véletlenül összefutottak” a városban.

A főorvos azt állítja, hogy 2013. januárjára már ő is túllépett a dolgon, és nem kereste többet Erikát.

Az ítélet szerint viszont 2013. március 12-én hajnalban először bement a munkahelyére, majd onnan kora reggel át Erika lakásához. Miután a nő két gyereke elment az iskolába, a lakás elé osont maszkban, sisakban és kesztyűben. Amikor Erika háromnegyed nyolc körül kinyitotta az ajtót, hogy levigye a kutyát sétálni, akkor a férfi visszalökte a lakásba, egy injekcióval elkábította, és ezután öntötte a nemi szervére a lúgot. Azt egy idő után lemosta, a nő égési sérüléseit kamillás borogatással ellátta, majd betakarta és magára hagyta öntudatlan áldozatát, akire délben találtak rá. Ezután visszament a kórházba és a szokásosnál egy órával később megtartotta a gazdasági értekezletet.

A kábítóinjekció és a csonkítás módja miatt (B. rendszeresen ügyelt az égési osztályon, tudta, hogy a lúgnak milyen hatása van) hamar ráterelődött a gyanú. A kocsija kesztyűtartójában a rendőrök találtak egy injekciós tűt, amiben, mint később kiderült, a nő elkábítására használt szer volt.

B. Krisztiánt őrizetbe vették, ám néhány hónappal később kiengedték és megszüntették a nyomozást, mert az ügyészség szerint ellentmondásosak voltak a bizonyítékok.

A megszüntetés ellen az áldozat élt panasszal, végül ennek köszönhetően indították el újra a nyomozást, ami a mai ítéletig vezetett.

Az ügyészség egészen elképesztő hibájának szerepe volt például abban, hogy a vádlott a maximum 7,5 helyett csak 4 évet kapott. A bíróságnak ugyanis figyelembe kellett vennie az idő múlását mint enyhítő körülményt. A támadás óta több mint 3 év telt el, mivel 2013 és 2015 között állt a nyomozás.

Majdnem odalett a legfontosabb bizonyíték

A tárgyaláson az is kiderült, hogy az ügy egyetlen igazán komoly tárgyi bizonyítékát majdnem elvesztette a rendőrség.

A támadás során ugyan elvittek néhány értéktárgyat Erika lakásából, de a bíróság arra jutott, hogy ez csak megtévesztés volt, a tettes ezzel akarta elfedni a bűncselekmény valódi célját.

Egy nő nemi szervét így megcsonkítani nagyon is „személyes” bűncselekmény, az egyértelműen arról szól, hogy „neked senkivel se lehessen már jó”. Bár a védelem próbálkozott ilyesmivel, de senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy véletlenszerű rabló ilyet tenne az áldozatával. Ezt olyan követte el, aki ismerte Erikát, és bosszút akart állni rajta.

A nőt két gyógyszer, Ketamin és Midazolam keverékével kábították el. Az ítélet szerint úgy mérték ki, hogy terápiás hatása már legyen (elkábuljon tőle), de toxikus még ne, tehát az életére ne jelentsen veszélyt. Ezeket a szereket kórházakban, például műtéteknél alkalmazzák, azon kívül nehéz beszerezni őket.

Erika környezetében csak egyetlen olyan személy volt, aki bosszút akart rajta állni, ráadásul kifejezetten egy szexuális viszony megszakítása miatt, és kórházigazgatóként hozzá is fért ezekhez a szerekhez – tényleg nem nehéz összerakni, hogy ki lehet a tettes.

Ez azonban még nem bizonyíték.

A férfi kocsijának kesztyűtartójában talált injekciós tű viszont az. Ebben még az Erika elkábítására használt egyik szer, a Midazolam maradványait is sikerült azonosítani. B. Krisztán zavaros válaszokat adott a bíróságon azzal kapcsolatban, hogyan került a kesztyűtartóba a tű, azt mondta, hogy ő rendszeresen a zsebébe szokta tenni használat után a tűket, talán onnan tette át valamikor a kocsiba. A használt tű veszélyes hulladéknak minősül, és a bíróság nem is hitte el az egyébként pedáns emberként ismert igazgató történetét.

Ezek után viszont kiderült, hogy a rendőrségen egy darabig eltűnt a legfontosabb tárgyi bizonyíték, végül a III. kerületi kapitányság egyik hűtőjéből került elő, a jegyzőkönyv szerint senki sem tudta, hogy ki, és pontosan mikor tette oda. Emiatt B. Krisztián védője azt kérte, hogy tiltsák ki a bizonyítékok közül a tűt, a bíróság viszont erre nem volt hajlandó.

Másutt életfogytiglant is adnak csonkításért

Erika a tárgyalás után arról beszélt, hogy nem elégedett az ítélettel. Azt mondta, hogy kapcsolatban van az övéhez hasonló savas támadások áldozatait tömörítő nemzetközi civil szervezettel, és Európában máshol életfogytig tartó börtönbüntetést szabnak ki ilyesmiért.

Elég szigorú büntetés jár csonktásért akkor is, ha nem egy férfi, hanem nő az elkövető: 2013-ban például életfogytiglant kapott Kaliforniában az a nő, aki levágta a férje péniszét.