Kenya tényleg bezárhatja a világ legnagyobb menekülttáborát

külföld
2016 május 10., 21:44

A kenyai kormány egy ideje már fenyegetőzik azzal, hogy véget fognak vetni a menekültek befogadásának. Az országban jelenleg 600 ezer menekült él, akiket otthonukban éhínség és polgárháborúk várna. A legtöbben, több mint 440 ezren szomáliaiak.

A kormány gazdasági és biztonsági okokra hivatkozik, mint ahogy tette ezt már korábban többször is, olyankor viszont a fő cél csak az lehetett, hogy még több nemzetközi támogatást csikarjanak ki a táborok fenntartásáért. Ugyanakkor a helyzetet követő szakértők szerint idén más a helyzet, és lehet hogy most komolyan gondolják a dolgot. A kormány már megszüntette a menekültügyekkel foglalkozó hivatalt és meg is ígérték, hogy megszüntetik a táborokat. Az ENSZ már fel is szólította az országot, hogy gondolják meg magukat.

Kenyában található a világ legnagyobb menekülttábora, Dabaad mellett, ami Google Mapsen is látszik, hogy gyakorlatilag egy nagyobb méretű várossá vált mára. A szomáliai határ mellett fekvő táborban a becslések szerint 340 ezer ember élhet, iskolák és üzletek is működnek itt. Egy másik nagyobb tábor Kukumában működik, ez a Dél-Szudánhoz fekszik közel.

A kormány szerint ezek a táborok az iszlamista terrorszervezet, a al-Shabaab irányítása alatt állnak, és az elmúlt években kenyai célpontok ellen elkövetett terrortámadásokat is ezekből szervezték meg. Kenya belbiztonságáért felelős minisztere, Karanja Kibicho hétfőn már arról írt véleménycikket, hogy szűkülő erőforrásaik mellett, a létező terrorfenyegetettség mellett nem engedhetik meg maguknak, hogy a kenyai társadalom viselje ezeket a terheket, amiket a nemzetközi közösség csökkenő elkötelezettsége okoz.

A táborokat azért is érte kritika, mert csempészközpontjai lehettek az al-Shabaabnak, ezzel pedig a terroristák finanszírozását segítették elő.

(A történelemben nem lenne példa nélküli, hogy egy afrikai menekülttábor és az oda érkező nemzetközi segélyek valójában épp azokat segítsék, akik a menekültválság kirobbantásáért legtöbbet tettek: a ruandai népirtás után az akkor még Zairének nevezett országban jöttek létre olyan menekülttáborok, ahol épp a népirtást elkövető milíciák vertek tábort maguknak.)

Ha a kenyai kormány valóban meglépi a táborok bezárását, több százezer embernek kéne visszatérnie a hazájába. Úgy, hogy közülük rengetegen biztosan a konkrét életveszély elől menekültek el. (Quartz)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.