Elítélték Toroczkait, mert azzal fenyegetőzött, hogy megostromolja az IMF székházát

politika
2016 május 11., 14:07
comments 127

Kényszerítés kísérlete miatt 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán elsőfokú, nem jogerős ítéletében Toroczkai László jobbikos politikust.

Ásotthalom jelenlegi polgármestere közel száz tüntetővel a háta mögött 2012. március 15-én azzal fenyegette a IMF magyarországi missziójának székházában a biztonsági őrt, hogy ha nem hívnak oda neki egy vezető beosztottat tárgyalni, akkor megismétlődhetnek a tévészékház 2006-os ostrománál történtek.

Az aulában ezalatt több petárdát robbantottak.

Kedden az ügyész vádbeszédében elmondta, hogy Toroczkai László fellépése, a székházostromra utalás egyértelmű fenyegetés volt a biztonsági őrök számára, akik a szakmai szabályoknak megfelelően addig húzták az időt, amíg a rendőrök ki nem érkeztek a helyszínre. Az eljárás adatai szerint ezek az események néhány perc alatt zajlottak le, mikor megérkeztek a szirénázó rendőrautók, a demonstrálók elhagyták a Bank Centert.

Az ügyész szerint a történtek azért minősülnek csak kényszerítésnek, mert

nem sikerült bizonyítani a kapcsolatot a petárdázók és Toroczkai között. A kényszerítés sértettjei a biztonsági őrök, a cselekmény pedig a vádlottól függetlenül szakadt félbe, ezért csak kísérlet.
A védő szerint Toroczkai a székházostromra utalást nem fenyegetésnek, hanem figyelmeztetésnek szánta. Szerinte csak azt kérte a biztonsági őröktől, ami a munkaköri kötelességük, hogy értesítsenek bizonyos személyeket. Jelentős érdeksérelem senkit nem ért és a vádlott egyébként is önként abbahagyta cselekményét.

Toroczkai László az utolsó szó jogán hangsúlyozta, hogy bűncselekményt nem követett el, csak alapvető demokratikus jogaival élt, és aggodalmait árulta el a biztonsági őröknek.
Szóvá tette azt is, hogy a nyomozóhatóság korábban megszüntette az eljárást, amely csak az ügyészség miatt folytatódott. Az ügyészség fellépését izzadságszagúnak minősítette, és azt mondta: koncepciós ügyről van szó.

A bíró szerint a történtek egyik lényeges momentuma, hogyan került a tömeg a Bank Centerbe. Mivel a vádlott vezette az embereket, a tömeg az ő eszköze volt fenyegetésének nyomatékosításakor. A bíró kiemelte, a fenyegetés alkalmas volt arra, hogy az őrökben félelmet keltsen, és mindenképpen jogellenes volt, hiszen rendbontást helyezett kilátásba. Az önkéntes elállás a bíró szerint fel sem merülhet, hisz a rendőrök kiérkezése szakította félbe az eseményeket.

Mivel a Toroczkait a 2009-es melegfelvonulás megzavarásakor gyülekezési szabadság megsértésének előkészülete miatt 2011-ben két év próbára bocsátották, és ez idő alatt követte el az újabb bűncselekményt, a pénzbüntetést indokoltnak látta a bíróság. Az ügyész felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásáért, a vádlott és védője felmentéséért fellebbezett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.