ENSZ: Magyarország nemzetközi jogot sérthet a menekültellenes törvényekkel

2016 május 12., csütörtök 20:11
151

A magyar jogi intézkedések korlátozták a menedékjoghoz való hozzáférést - áll az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) csütörtökön megjelent jelentésében, amit eredetiben itt olvashat el.

A 2015 júliusában és szeptemberében életbe léptetett jogszabályok elrettentő hatással voltak a menedékkérőkre - írta a szervezet, amely bírálja a szerb és a horvát határon felállított szögesdrót kerítést, és a tranzitzónákat.

A tranzitzónákban "sem a menedékkérelmi eljárások, sem a befogadási feltételek nem felelnek meg az európai uniós és a nemzetközi szabványnak" - áll a jelentésben, amely a negatívan érintett területek közül az "eljárási garanciákat, a bírói felülvizsgálatot, valamint a szabad mozgást" emeli ki.

Az UNHCR szerint elfogadhatatlan, hogy tíz évig terjedő letöltendővel sújtható bűncselekménynek nyilvánították a határkerítésen való illegális átlépést.

"Az EU visszatérési irányelvétől eltérő börtönbüntetéseket kétes igazságossággal zajló, gyorsított perek nyomán szabják ki, és akkor sem függesztik fel őket, ha az érintett személy menedékkérelmet nyújt be" - olvasható a jelentésben.

Az sem volt jó ötlet, hogy bezárták az ország legnagyobb befogadó-központját Debrecenben.

A UNHCR végkövetkeztetése az, hogy komoly aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, Magyarország nemzetközi és európai joggal összhangban jár-e el.

(MTI, Reuters, UNHCR)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt