Magyar betegeken is tesztelhetnek mostantól kísérleti gyógyszereket

Az kísérleti gyógyszerekkel elsősorban a végstádiumban lévő, daganatos betegeken segíthetnek. Az unióban már 2004 óta van lehetőség arra, hogy a nagyon súlyos és ritka vagy rákos betegséggel küzdőket még próba alatt álló gyógyszerekkel kezeljék. Ezzel a lehetőséggel csak kivételes esetben élhetnek az orvosok csak kivételes esetben élhettek, de eddig nálunk a szabályok nem engedték.

A parlament tavaly év végén fogadta el az ehhez szükséges módosítást, múlt pénteken pedig az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is megjelentette a honlapján a részletes szabályokat. Azok kaphatnak a kísérleti gyógyszerekből, akiknek a kezelőorvosuk kezdeményezi ezt a szakhatóságnál, az OGYÉI-nél, a készítmény gyártója pedig vállalja a készítmények költségeit.

Az engedélyek beszerzése után az orvosnak nyilatkoznia kell arról, hogy már minden lehetséges, rendelkezésre álló terápiás lehetőséget kimerített, az igényelt kezelés hiánya pedig veszélyezteti a beteg életét. Az esetleges balesetekért a gyártó és a gyógyszerhatóság közösen viseli majd a felelősséget, mivel így is fennáll a veszélye, hogy a szerek súlyos, akár végzetes mellékhatásokkal is járnak. (via Népszabadság)