Végre tengeri lényeket üldözve lehet küzdeni a demencia ellen

Egészségügy
2016 május 19., 06:58
comments 13
ad

A Sea Hero Quest első ránézésre pont olyan, mint az a rengeteg mászkálós-nyomogatós mobiljáték, amikkel megszámlálhatatlan mennyiségű időt vesztegettem már el az életemből. Egy kis hajóval kell jégtömbök között manőverezni, rejtélyes tengeri lényeket üldözve.

Van azonban egy fontos különbség, ami rögtön értékessé teszi a játékkal töltött időt: a hajót irányító mozdulatainkból egy óriási adathalom születik, ami komoly hozzájárulást jelent a demencia természetének tudományos feltérképezéséhez.

A játékot a Glitchers fejlesztette a University College London, a University of East Anglia és az Alzheimer's Research kutatóintézet közreműködésével és a Deutsche Telekom Csoport vállalatai, így a Magyar Telekom is beszállt a terjesztésébe.

A Sea Hero Quest ráadásul úgy lett egy tudományos kutatás eszköze, hogy a felszínen ez egyáltalán nem látszik, a játék a klasszikus akadálypályás, feladatmegoldó ingyenes játékok mezőnyében simán a szebben megrajzoltak közé tartozik, még akkor is szórakoztató lenne egy darabig, ha közben nem tudnád, hogy jó ügyet szolgálsz.

A jó ügyet pedig az jelenti, hogy a feladatmegoldásaidból névtelen adatbázis épül, amit aztán a térbeli tájékozódással kapcsolatos kutatásokban használnak majd fel.

link Forrás

A játék megalkotásában részt vevő kutatók szerint hagyományos módszerekkel több mint öt órába telne ugyanannyi adat begyűjtése, mint amennyit kétpercnyi játék hoz most.

Hilary Evans, az Alzheimer’s Research szervezet vezetője is arról beszélt, hogy ez az eddigi legnagyobb, a tájékozódási képesség kutatására irányuló vizsgálatban mindössze 600 önkéntes vett részt. A kutatóközösség hozzáférése egy ekkora méretű nyílt adathalmazhoz ilyen rövid idő alatt pontosan az a típusú innováció, amelyre a demencia kutatásában a következő áttörés eléréséhez szükséges, tette még hozzá.

link Forrás

A demencia és leggyakoribb formája, az Alzheimer-kór Magyarországon is súlyos problémát jelent: mintegy 250 ezerre becsülik a közvetlenül érintettek számát. Ehhez képest még mindig keveset tudni a felismerés és a megelőzés módjairól, ebben is segíthet sokat a térbeli tájékozódás működéséről szóló adathalmaz feldolgozása.

A Sea Hero Quest magyar nyelven elérhető iOS-re és Androidra is, minden további részlet pedig a játék honlapján olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.