Az ország, ahol két jegybank működik és ahol mindkettő pénzt nyomtat

külföld
2016 május 20., 11:08

Líbiában eddig sem volt túl jó a helyzet, de a közelmúlt eseményei még nagyobb gazdasági és politikai káosz lehetőségét vetítik előre. Az ország irányításáért küzd jelenleg az ENSZ által elismert kormány Tripoliban és a Tobrukban működő parlament, ami a 73 éves lázadótábornokhoz, Khalifa Haftarhoz lojális.

A politikai megosztottság mostanra pedig gazdasági szakadáshoz is vezetett, ugyanis mindkét tábornak immár saját jegybankja van, a jegybankok pedig természetesen pénzt nyomnak.

A kormányhű pénznyomda nemrég 70 millió dinárt, azaz mintegy 50 millió dollárt állított elő, és küldött el az országba, ígéreteik szerint pedig további egymilliárd dinár készül a Ramadan idejére.

Közben a keleti országrész bankvezére, Ali Salim al-Hibri, akit régebben még az IMF is elismert jegybankelnöknek, azt állítja, hogy négymilliárd dinárt nyomtak ki, ráadásul az orosz állam segítségével.

Készpénzre váró emberek Tripoliban (AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA)
photo_camera Készpénzre váró emberek Tripoliban (AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA)

A kétféle bankjegynek eltérőek a sorozatszámai, más a szériaszámuk és mások a vízjelek is. A két irányból ömlő készpénz ráadásul nem is felcserélhető egymással, legalábbis a bankok jelenleg nem váltják át egyiket a másikra. Minden szakértő az infláció növekedésétől tart, természetesen joggal.

Közben diplomaták próbálják elérni, hogy valamiféle egység jöjjön létre a két jegybank között, hogy legalább pár olyan intézmény maradjon az országban, ami képes ellátni a feladatát és valamennyire összefogni a gazdaságot.

A Wall Street Journal információi szerint amúgy a keleti országrészben lévő nemzeti bankban van mintegy 185 millió dollár értékű arany- és valutatartalék is, de nem tudnak hozzáférni, mert a kódok a Tripoliban működő bank kezében vannak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.