A nap és a szél energiáját egyaránt hasznosító izé válthatja le a napelemeket a háztetőkön

megújuló energia
2016 május 24., 20:40

Egy pekingi és egy amerikai kutatóintézet publikálta közösen azt a tanulmányt, amely alapja lehet egy olyan, megújuló energia hasznosítási technológiának, amelynek végterméke egy egységben képes a nap és a szél energiáját hasznosítani. Magyarul: a szolárcellát triboelektromos nanogenerátorral párosították, na!

A triboelektromos hatás (parasztosabban dörzselektromosság) a különböző anyagok összedörzsölésekor keletkező kisülés neve. Eddig ezt a jelenséget nem nagyon sikerült szabályozottan, tervezhetően felhasználni; a műszálas pulóver fel-le húzgálva ugyan szépen szikrázik sötét szobában, de a keletkezett energiával eddig nem tudtunk mit kezdeni. Pulóveres méretben még most se tudunk, ellenben légréteggel elválasztott műanyag- és teflonréteg vibráció-szerű összeérintgetésével igen pici alkatrészekben már igen - itt egy 2013-as magyarázó videó a technikáról:

link Forrás

A triboelektromos nanogenerátorokat most a pekingi és atlantai kutatók napelem-cellákkal kombinálták, és létrehoztak egy 12x2,2 centi felületű lapocskát, ami összességében csúcsüzemben képes 8 mW teljesítményt leadni a napfény és további 26 mW-ot a t.e.n.g.-et birizgáló erőhatás, például a lengedező szél hatására.

photo_camera Kép: acs.org

A szolár-triboelektromos hibrid lapot most úgy próbálják tovább fejleszteni, méretezni, akkumulátorral kiegészíteni, hogy stabil öt voltos feszültséget adó, önmagát nap- és szélenergiával töltő egység jöjjön létre, így bizonyítva a találmány gyakorlati használhatóságát. És persze a távlati tervek között az szerepel, hogy a mai napelem-táblákat valamikor olyanokkal válthassuk majd le (L. Simon László figyelmébe), amelyek akkor is képesek áramot termelni, ha nem süt a nap, ellenben fúj a szél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.