Európában egyesülhet a világ két legnagyobb sörgyára, ha eladják a Pilsner Urquellt

gazdaság
2016 május 24., 15:18

Az Európai Bizottság engedélyezte a világ két legnagyobb söripari vállalatának összeolvadását:

az AB InBev 92 milliárd dollárért nyeli be a SABMillert.

Ahhoz, hogy az üzlet létrejöhessen, a bizottsági döntés értelmében a SABMillernek el kell adnia néhány európai érdekeltségét, például a cseh söripar csúcsvállalatát, a Pilsner Urquellt (Plzensky Prazdroj) és a legnépszerűbb olasz sörmárkát, a Peronit.

Úgy tűnik, hogy a SABMiller, illetve a létrejövő szuperóriáscég megtarthatja a magyar Dreher Sörgyárak Rt.-t, a Dreher, az Arany Ászok és a Kőbányai Világos gyártóját.

Az AB InBev eredettörténete a belga Stella Artois sör gyártójával, a Brouwerij Artois-val kezdődik, ebből jött létre az Interbrew nevű söripari gigász, magába szippantva a Stella mellé a többi között a Staropramen, Leffe, Hoegarden, Beck's, Jupiler márkákat. Az Interbrew 2004-ben egyesült a brazil AmBev sörgyárakkal (ez a cég pedig korábban a Brahma és az Antarctica sörgyárak egyesülésével jött létre), 2008-ban pedig megvásárolta az amerikai (az amcsi Budweisert, a Bud Lightot és a Skolt gyártó) Anheuser-Buscht, így jött létre az AB InBev, amely az egyesülési őrülettel a világ legnagyobb sörgyártójává vált.

A világ második legnagyobb gyártója a dél-afrikai eredetű multi SABMiller szintén egyesülések sorozatával jött létre: az 1895-ben alakult South African Breweries (SAB) 1999-ben vette meg az amerikai Miller Brewing Companyt, majd Dél-Amerika egyik legnagyobb gyártóját, a Bavaria S.A.-t. A SABMiller (illetve akkor még csak SAB) első európai akvizíciója éppen a magyar Dreher Sörgyárak Rt. volt, még 1995-ben vette meg a céget. Ezután kezdtek terjeszkedni Csehországban, ahol nagy viták és sörtársadalmi háborgások után megszerezték a cseh nemzeti kincsnek számító Pilsner Urquellt, és még a Kozelt, a Radegastot és a szlovák Topvart is, de közben Romániában, Lengyelországban, Olaszországban és Hollandiában is terjeszkedtek.

A két legnagyobb gyártó egyesülését már tavaly novemberben bejelentették, de a folyamat évekig tart, most az Európai Bizottság engedélyét kapták meg a cégóriások európai érdekeltségeinek összefésülésére. Ha befejeződik a teljes egyesülési folyamat, a létrejövő új megavállalat a világ teljes sörgyártásának egyharmadát adja majd. Kibocsátása több mint kétszer nagyobb lesz, mint a második legnagyobb Heinekené.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.