Több a metán a gyógyszerezett tehenek trágyájában

húsipar
2016 május 26., 16:07

Végre egy nagy jelentőséggel bíró hír a tudomány és környezetvédelem világából. Az átlagosnál több üvegházhatású metán szabadul fel az antibiotikumokkal kezelt szarvasmarhák trágyájából - mutatták ki a boulderi Coloradói Egyetem kutatói.

Tíz tehénnel végeztek vizsgálatokat, és a kutatás eredményeként kiderült, hogy a széles spektrumú tetraciklinekkel kezelt állatok trágyájából 1,8-szer több üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mint a nem gyógyszerezett állatokéból.

A jelenség oka valószínűleg az, hogy az antibiotikumok elpusztítják a gyomorban élő baktériumokat, ami kedvez az antibiotikumoknak ellenálló metánképző mikrobák elszaporodásának.

Nem mellesleg a metán túlnyomó többségét a marhák kérődzés közben, a szájukon át bocsátják ki, a trágyából a légkörbe kerülő metán arányát szakértők 10-20 százalékra becsülik.

Tehát a megoldás, akárcsak a vízpazarlás, földkihasználás esetén is csak a gigantikus, ipari méretű állattartás visszaszorítása lehet.

Amire valljuk be, elég kicsi az esély.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.