1,2 millió rabszolga él Európában

külföld
2016 május 31., 05:02
comments 108

Bár már bőven a 21. században élünk, Európában még mindig vannak rabszolgák. Nem is kevesen, egy friss jelentés szerint

1,2 millió ember él rabságban Európában,

és a számuk még növekedhet is, mert a menekültek különösen ki vannak téve a veszélynek. Az embercsempészek együttműködnek az emberkereskedőkkel, így napról napra nőhet a rabszolgaként tartottak száma.

A rabszolgaság ellen küzdő Walk Free alapítvány friss jelentése szerint 1 234 000 ember él rabszolgaságban a kontinensen kényszermunkásként, szexrabszolgaként, kényszerházasságban.

A jelentés szerint a rabszolgák 65 százaléka uniós állampolgár, jellemzően Kelet-Európából. Az alapítvány kutatási igazgatója szerint most azonban nem a szegény kelet-európaiak, hanem a náluk is szerencsétlenebb sorsú menekültek a legveszélyeztetettebbek, mert őket ugyanaz a hálózat mozgatja, akik az emberkereskedelmet is felügyelik.

"Itt van ez a sok szerencsétlen ember, akik szörnyű traumák elől menekülnek otthonaikból. Úton vannak, a hátukon viszik a vagyonukat és a gyerekeiket, és nincs legális lehetőségük az utazásra. Azt tapasztaljuk, hogy naponta kapnak ajánlatokat. Munkát, házasságot kínálnak nekik, vagy pénzt a vérükért, szerveikért, testrészeikért" - mondta.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet márciusban közölt tanulmánya szerint a menekültek 7,2 százalékát környékezik meg emberkereskedők, akik aztán gyakran kényszermunkára kényszerítik áldozataikat.

A Walk Free felmérése alapján, hangozzák bármilyen rémisztően is az 1,2 millió európai rabszolga, ez csak elenyésző része a világon rabszolgaságban tartottaknak. Jelentésük szerint világszerte 45,8 millió rabszolga él, 28 százalékkal több, mint korábban becsülték. (Via Politico. Címlapképünkön Eugene Ferdinand Buttura grafikája látható a rabszolgák büntetéséről. Fotó: Manuel Cohen.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.