Ha politikusnő vagy Japánban, akkor jobb ha hozzászoksz a tapizáshoz

Aki valaha hallott már valamit Japánról, az tisztában lehet az ország fura szexuális szokásaival. És most nem a nőket erőszakoló polipokról készült képregényekre gondolok, hanem a leghétköznapibb jelenetekre bármely olyan nyilvános térben, ahol férfiak és nők egyszerre tartózkodnak:

a folyamatos tapizásra,

aminek a nők ki vannak téve.

A japán vállalati kultúrát átitató szexizmus már olyan mértéket öltött, hogy kormányprogram indult a nők vezető pozícióba emelésére. De az igazság az, hogy

a politikusoknak előbb tán a saját udvarukon kéne söprögetniük.

A Kyodo hírügynökség hétvégén közölt felmérése szerint az ország helyi önkormányzati képviselőnőinek 59 százalékát zaklatták már férfi kollégái vagy választói.

2014-ben például a tokiói képviselő, Siomura Ajaka kapott hideget-meleget férfi képviselőtársaitól, mert a városi közgyűlésben meg merte kérdőjelezni a városvezetés terhes nőkkel és fiatal anyákkal szembeni elköteleződését. Az még a finomabbak közé tartozott, aki szerint a hajadon Siomurának tán meg kéne előbb házasodnia, mielőtt egyáltalán felveti a problémát.

Mások konkrét fizikai zaklatásokról is beszámoltak, az például már-már megszokottnak tűnik, hogy ha egy képviselőtestület tanulmányútra megy, akkor a képviselő urak alanyi joguknak érzik, hogy rátőrjenek kolláganőikre és erőszakosan megcsókolják őket.

De ehhez legalább nem kell jó pofát vágniuk. A választóikkal szemben viszont még akkor is viselkedniük kell, ha kampányolás közben tapizzák őket.

Márpedig tapizzák.

A felmérés amúgy nem tekinthető reprezentatívnak, mert nagyon kis mintával készült: Japánban a helyi képviselők kevesebb mint tíz százaléka nő. (Via Quartz)