18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Olyan enyhe ítéletet kapott a nemi erőszakért a sztárúszó diák, hogy egy egész ország felháborodott

bűnügy
2016 június 09., 01:35
comments 310

Az eddigi legnagyobb érdeklődést és médiavisszhangot kiváltó egyetemi nemi erőszak-ügy zajlik most az Egyesült Államokban. A hatalmas visszhangnak oka lehet az is, hogy viszonylag ritka, hogy egy campuson elkövetett erőszak bűnvádi eljárásig jusson, annak ellenére is, hogy számos beszámoló alapján az amerikai egyetemeken nagyon elszaporodtak a szexuális bűncselekmények az elmúlt években.

Erre válaszul több egyetem is új szabályozást vezetett be és belső intézkedésekkel próbálják meg elejét venni a szexuális bűncselekményeknek.

Az eddigi reakciókat látva a 20 éves Brock Allen Turner esete akár még komolyabb változást is elindíthat.

Az erőszak

2015 januárjának egy éjszakáján a Stanford egyetem két végzős hallgatója éppen átbiciklizett a campuson, amikor észrevették, hogy egy szeméttároló konténer mögött egy fiatal diák egy eszméletlen, félmeztelenre vetkőztetett lány fölött fekszik.

A tetten ért fiatal az egyetem elsős hallgatója, az akkor 19 éves Brock Allen Turner volt, áldozata egy 22 éves lány, az egyetem egykori diákja. Amikor rajtakapták, Turner megpróbált elmenekülni, de a két diák lefogta és értesítették a rendőrséget.

A lány húgát kísérte el a buliba. Az estének csak részleteire emlékezett: este tizenegy körül érkeztek meg a buliba, előtte otthon vacsoráztak. Fogyasztott alkoholt, ez a történet szempontjából majd fontos lesz. A buliba érkezve még írt üzeneteket a barátjának, aki ekkor egy másik városban volt. Majd 20 perccel később, kevéssel éjfél előtt fel is hívta, de ekkor összefüggéstelenül beszélt, nem lehetett kivenni, mit akar. Újabb 20 perccel később megint telefonált, majd felhívta a húgát is, aki időközben a campus egy másik részére ment át. Mindkét hívás összefüggéstelen volt.

Éjjel egy óra előtt öt perccel talált rá és Turnerre a két diák, a lány ekkor már nem volt eszméleténél, csak hajnali négy körül tért újból magához.

A rendőrségi jelentések alapján Turner is részeg volt, de mindenre emlékezett. Vallomásában azt állította, hogy jól érezték magukat a lánnyal, aki szerinte szintén élvezte azt, ami történt köztük. A rendőrségi jelentés is hangsúlyozta, hogy kiérkezésükkor a lány teljesen eszméletlen volt.

Turner nem vallotta bűnösnek magát, ügyvédet és magánnyomozókat bérelt, és komoly erőkkel próbálták meg aláásni a lány szavahihetőségét. Védekezésének lényegi magja az volt, hogy mindketten részegek voltak. Szerinte a lány mindenbe beleegyezett, és csak azért bújt el vele egy konténer mögé, mert attól tartott, hogy rosszul lesz az alkoholtól. Elfutni is csak azután akart, hogy a két idősebb diák megpróbálta lefogni.

Az ügyészség más, nemi erőszakkal kapcsolatos ügyekhez képest kifejezetten alapos munkát végzett: voltak szakértői vizsgálatok, szemtanúk és fizikai bizonyítékok is, melyek mind cáfolták Turner állításait. Volt egy szemtanú, aki még azt is elmondta, hogy az áldozat korábban az este folyamán visszautasította Turnert, amikor az táncolás közben próbálta megcsókolni.

Ezzel szemben Turner verziója állt, aki arra épített, hogy a lány nem emlékszik rengeteg mindenre, így ő alakíthatja a narratívát. A bíróság előtt ugyan elnézést kért az áldozatától, de a szexuális erőszak elkövetését nem ismerte el, csak a túl sok alkoholt bánta meg.

Az ítélet

Az esküdtszék egyhangúlag bűnösnek találta Turnert három vádpontban is: magatehetetlen személyen elkövetett nemi erőszak kísérlete és bántalmazás miatt, illetve eszméletlen ember elleni szexuális erőszak és idegen tárggyal elkövetett erőszak miatt is. A kaliforniai törvények értelmében tettéért akár 14 évnyi börtönbüntetést is kaphatott volna.

Az ügyében eljáró bíró, Aaron Persky viszont máshogy döntött: hat hónap fogházra ítélte Turnert, illetve további három évnyi felfüggesztett büntetésre.

Indoklása szerint Turnernek nem volt priusza és jó tanuló volt, aki hibát követett el. Ennél nagyobb büntetésnek komoly hatása lenne a fiatal életére, érvelt Persky. Az ítéletből kiderült az is, hogy a bíró szerint Turner morálisan kevésbé felelősségre vonható, mert részeg volt,

az enyhe ítélet pedig egyfajta ellenszer lehet azzal a szorongással szemben, amit az ügyet kísérő erőteljes médiafigyelem okozott számára.

Mindezek mellett Turner óriási sporttehetség, az egyetemi úszócsapat sztárja, az olimpiai csapattagság aspiránsa. Ez egy olyan szempont, ami a tárgyalás során újra és újra előjött.

A tárgyalásra levelet írt a bírónak Turner apja, Dan Turner is, arról, hogy akármekkora börtönbüntetés túlzó büntetés lenne, és szerinte

fia túlzó büntetést fizet 20 percnyi cselekedetért.

Az enyhe ítélet és az apa nyílt levele már önmagában komoly érdeklődést váltott ki. De hátra volt még a legkomolyabb fordulat. A BuzzFeed publikálta az áldozat 12 oldalas levelét, amit Turnernek írt, és az ítélethirdetés után olvasott fel neki a bíróságon.

A nagyon hosszú levél pedig letarolta az internetet. A publikálást követő hétvégén ötmillióan, azóta pedig már több mint tízmillióan olvasták el. Az írást élő adásban, 23 percen keresztül olvasta fel a CNN újságírója, Ashleigh Banfield:

link Forrás

Nem ismersz engem, de bennem voltál. Ezért vagyunk ma itt.

Így kezdődik a levele, amiben aztán nagyon részletesen ír arról, mire emlékszik abból az estéből, min ment át azóta és mit tett vele az enyhe ítélet.

Mint írja, az éjszakát követő hajnalon nagyon lassan értette meg, mi történt vele. Vagináját vizsgáló nővérek, a külsérelmi nyomokat fotózó nyomozók forogtak körülötte, ruháit lefoglalták, neki pedig alá kellett írnia egy papírt, amin nemi erőszak áldozataként szerepelt. Ekkor kezdte felfogni, hogy mi történt.

Reggel a húga jött érte a kórházhoz. Szüleinek vagy barátjának nem tudta még elmondani, hogy egy vadidegen megerőszakolta egy szemetes konténer mögött. Próbálta elfojtani az emlékeket, de nem ment: nem tudott aludni, enni vagy bárkivel beszélni. A hatóságok egész héten nem keresték, csak abból tudta, hogy nem egy rossz álom az egész, hogy a szennyes kosárban ott volt a pulóver, amit a kórháztól kapott lefoglalt ruhái helyett.

Munka közben, egy újságcikkből tudta meg, hogy hogyan történt az erőszak. Az ellene elkövetett bűncselekményről beszámoló cikk tárt fel olyan részleteket, amikkel addig ő sem volt tisztában. Hogyan feküdt félmeztelenül, hogyan ujjazták meg és erőszakolták meg egy idegen tárggyal, amiről nem is tudta, hogy micsoda.

"Akkor tudtam meg, hogy mi történt velem, amikor a világon mindenki más is megtudta."

És még ekkor sem tudta, ki volt a támadója. De a cikkben ott volt tőle egy mondat, amit soha nem fog elfelejteni. Hogy támadója szerint ő is élvezte, ami történt. A cikk alján pedig ott volt, hogy a támadás elkövetésével megvádolt fiatal milyen remek úszó, még néhány eredményét is felsorolták.

Ez amúgy számos tudósításra jellemző volt: Turnert rendszeresen ábrázolták egy huszonéves, jól tanuló élsportolónak, aki elkövetett egy hibát.

A levélből kiderül az is, hogy a 22 éves lány az eljárás során nem csak azt tudta meg, hogy mi történt vele, de azt is, hogy mivel nem emlékszik, technikailag nem tudják bizonyítani, hogy nem akarta. És ettől majdnem összeroppant: arra készítették fel, hogy ezt az ügyet nem nyerheti meg.

photo_camera Turner a bíróság előtt

A tárgyalás során pedig a védőügyvéd gyakorlatilag nekiesett: életének minden apró részletére, magánéletének apró titkaira is kíváncsi volt. Vonzódik-e szexuálisan a barátjához? Csalta meg valaha? Mennyit ivott aznap este? Mit viselt? És így tovább, a végtelenségig. A taktikájuk egyértelműen az volt, hogy fogást találjanak rajta, egy apró hibát, amin keresztül ejthető az egész vád. Ugyanez a védőügyvéd volt az is, aki azzal érvelt, hogy Turnernek csak azért volt erekciója a tettenérésekor, mert hideg volt aznap este.

Majd jött Turner tanúvallomása, amikor a levél szerint úgy érezte, másodszor is áldozattá válik: támadója, kihasználva, hogy a lány bevallotta, hosszú órák eseményeire nem emlékszik, egy egészen új történetet adott elő. Ebben fogták egymás kezét tánc közben, csókolóztak, és persze, közösen egyeztek bele mindenbe. A lány fel akart menni a srác szobájába, arra pedig a srác nem emlékszik, hogyan kötöttek ki a konténer mögött. De arra még emlékszik, hogy megkérdezte, megujjazhatja-e és erre a lány a vallomása szerint igent mondott.

Eskü alatt vallotta, hogy a lány akarta, beleegyezett, sőt még el is élvezett. Közben pedig ott ült a tárgyaláson az áldozat családja, akik részletesen hallgatták végig, hogyan állítja be az ügyvéd egy felelőtlen, alkoholista ribancnak a lányukat.

A levél egy hosszabb szakasza szól arról, hogy részletesen válaszolt azokra az érvekre, amiket a védőügyvéd hozott fel a tárgyalás során. Például hogy az alkoholról szól az egész. Erre ezt írta:

"Az alkohol nem egy ok. Egy tényező, igen. De nem az alkohol vetkőztetett le, ujjazott meg, nyomta le a fejem a földre, miközben majdnem teljesen meztelen voltam. Túl sokat inni egy amatőr hiba volt, ezt elismerem. De ez nem bűncselekmény. Mindenkinek, aki itt van ebben a teremben, volt már olyan estéje, ami után megbánta, hogy túl sokat ivott, vagy van közeli ismerőse, akivel történt már ilyen. De megbánni az ivást, az nem ugyanaz, mint megbánni egy szexuális erőszakot. Mindketten részegek voltunk, de a különbség, hogy én nem vettem le a nadrágodat, nem nyúltam hozzád akaratod ellenére és nem próbáltam meg elfutni. Ez a különbség."

Turner védőbeszédében azt mondta, hogy felvilágosító kampányt akar indítani a campusokon, hogy az ivási szokások és a promiszkuitás veszélyeiről beszéljen. És meg akarja mutatni az embereknek, hogy egy átivott éjszaka tönkre tud tenni egy életet. De itt a saját életére gondolt. Áldozata levelében viszont úgy fogalmaz, hogy egy átivott éjszaka két életet tud tönkretenni.

Az enyémet és a tiedet. Te vagy az ok és én a hatás. Magaddal rántottál ebbe a pokolba, újra és újra visszarántottál abba az éjszakába.

Majd azzal folytatja, hogy ha azt hiszi, hogy most az ítélettel a lány megszabadult mindentől és boldogan, felmentve élhet tovább, míg ő megbűnhődik, akkor téved: ebben a történetben senki nem nyert.

Az ítéletről pedig azt írta, hogy korábban is elmondta már a bíróságon, nem akarja, hogy Turner a rács mögött rohadjon meg. De ezzel nem azt állította, hogy nem érdemli meg, hogy börtönbe kerüljön. Az egy évnél rövidebb fogházbüntetés szerinte sértő rá és az összes többi nőre nézve. Azt üzeni, hogy egy ismeretlen beléd hatolhat a beleegyezésed nélkül és ennyi jár ezért.

Visszahívnák a bírót

A bíró, Persky egykor maga is a Stanford hallgatója és a lacrossecsapat kapitánya volt. Az ítélet után komoly kampány indult, hogy hívják vissza hivatalából. A kampány mögött a Stanford egy jogászprofesszora, Michele Landis Dauber áll, akit felháborított és sokkolt, ahogy a bíró az ügyet kezelte.

Például azért, mert indoklása alapján Perky nagy hangsúlyt fektetett azokra a levelekre, amiket Turner családtagjai és barátai írtak a fiú védelmében. Levelet írt például egy volt osztálytársnője is, aki elmondta, hogy nem hisz ezekben a vádakban. A levélben, anélkül hogy a bulin részt vett volna, arról ír, hogy biztos benne, hogy Turner és a lány flörtöltek a bulin, és közösen döntötték el, hogy távoznak onnan.

"Nem hiszem, hogy igazságos, ha valaki következő tízen évének sorsát egy lány döntésére bízzuk, aki még arra sem emlékszik, hogy mennyit ivott aznap. (...) Hol húzzuk meg a határt, és hagyjuk abba az aggódást, hogy vajon politikailag korrektek vagyunk-e a nap minden másodpercében és látjuk meg, hogy a nemi erőszakok a campusokon nem mindig azért történnek, mert az emberek nemierőszakolók."

- írta ebben a levélben többek között a Guardian információi szerint. Arról a levélről viszont nem volt szó a tárgyaláson, amit az egyetem több mint 250 diákja írt alá és amiben arra kérték a bírót, hogy legalább a hasonló esetekért minimumnak számító kétéves börtönbüntetést szabja ki.

Az ítéletet követő napokban amúgy érdekes vita indult arról is az amerikai sajtóban, hogy nem csak az enyhe ítélet jelzi a problémákat az amerikai igazságszolgáltatásban, hanem az is, hogy egy fekete vagy szegényebb fehér családból érkező fiatal hasonló bűncselekményért sokkal súlyosabb büntetést kapott volna.

Elő is került most ismét egy fiatal fekete férfi története, akit hat év börtönre ítéltek nemi erőszakért még 16 éves korában. Öt évet kellett leülnie, mire kiderült, hogy a vád hazugságra épült. Az egykori elítélt, most 30 éves Brian Banks szerint a két ítélet jól mutatja, mennyit számít, hogy valaki privilégiumokkal áll-e a bíróság előtt.

Turnert az eset után kirúgták a Stanfordról. Várhatóan három hónapot kell majd fogházban töltenie. Dauber hivatalos eljárást is kezdeményez a bíró visszahívásáért, az ezt követelő petíciót pedig közben több mint 45 ezren írták alá.

Persky maga nem kommentálhatta az ügyet, mivel az ítélet ellen Turner védője fellebbezést tervez benyújtani, és lezáratlan ügyekkel kapcsolatban a bírók nem nyilatkozhatnak. (via Buzzfeed, Guardian, SFGate, Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.