A világ legnagyobb biztonsági cégénél dolgozott az orlandói merénylő

Külföld
2016 június 13., 04:33
comments 291

A világ legnagyobb biztonsági cégének számító G4S szóvivője vasárnap este jelentette be hogy az ötven halálos áldozatot követelő orlandói lövöldözés elkövetője, Omar Mateen 2007 óta dolgozott náluk, és így a férfi hivatalból hordhatott magánál fegyvert.Omar Mateen

A 29 éves Mateen biztonsági őrként dolgozott, és múlt héten két fegyvert is vett magának legálisan. Ezt az információt a fegyvervásárlásokat ellenőrző országos hivatal is megerősítette. Egyébként Floridában az Egyesült Államok egyik legmegengedőbb törvénye van életben: a fegyvervásárláshoz nem kell engedély, csak regisztráltatni kell az adott fegyvert.

A rendőrség szerint a merénylőnél a mészárlás helyszínén, Orlando egyik melegbárjában egy félautomata géppisztolyt és egy kézifegyert is találtak, miután a különleges egységek tagjai agyonlőtték.Az orlandói Pulse club a támadás után - Fotó: AFP/Mandel Ngan

Omar Mateen vasárnap 50 embert megölt és 53-at megsebesített az orlandói Pulse club nevű melegbárban. A merénylőt később a rendőrök lelőtték. A mészérlás után az Iszlám Állam magára vállalta a támadást, azt azonban még nem tudni, hogy milyen mértékben volt része az előkészítésben, még azt is vizsgálták, hogy a lövöldözőnek voltak-e társai.

Még zajlik az áldozatok azonosítása, a hatóságok eddig nyolc embert neveztek meg. A washingtoni magyar nagykövetség információi szerint nincsenek magyar áldozatok.Fotó: AFP/Sandy Huffaker

Az elkövető apja az NBC televízióban azt nyilatkozta, hogy a fia nem volt vallásos, és cselekedetét a homofóbia motiválhatta. Elmesélt egy történetet, miszerint Omar teljesen kikelt magából, amikor egyszer az utcán meglátott egy csókolózó meleg párt.

Az elkövető volt felesége, Sitora Yusifiy azt mondta, hogy házasságuk Mateen szó szerint túszként tartotta fogva, verte, és nem engedte, hogy a családtagjaival beszéljen. Ezért a nő családjának szó szerint ki kellett mentenie őt a férfitől. Mateenről elmondta azt is, hogy érzelmileg rendkívül instabil volt, és szteroidokat is szedett.

Ron Hooker, az FBI floridai regionális vezetője elismerte, hogy munkatársai 2013-ban és 2014-ben kihallgatták a férfit. Első alkalommal munkatársai jelentették be a rendőrségen, mert a munkahelyén radikálisnak ítélt kijelentéseket tett. Az FBI azonban nem talált arra utaló nyomot, hogy Mateennak kapcsolatai lettek volna dzsihadista terrorszervezetekkel.

Egy évvel később arról faggatták, hogy ismerte-e Moner Mohammed Abusalhát, azt az amerikai öngyilkos merénylőt, aki 2014-ben egy robbanóanyagokkal megrakott teherautóval nekihajtott az egyik kormányzati épületnek Szíriában. Kiderült, hogy Mateen és Abusalha ugyan ismerte egymást, de csak futólag, és semmiféle kapcsolat nem volt köztük. Az FBI nem tartotta megfigyelés alatt Mateent.

A támadás után Barack Obama elnök azt mondta, a brutális gyilkosságot főleg az okozta, hogy az országban túl könnyű fegyverekhez jutni. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.