Az FBI 411 millió fotóból rakott össze egy arcfelismerő-rendszert

külföld
2016 június 15., 20:26
comments 45

Az Egyesült Államokban a szövetségi nyomozóiroda viszonylag csendben dolgozott az új projektjén, ami összesen 411 millió fényképből álló adatbázis segítségével segítene mindenkit beazonosítani, aki felbukkan valamilyen felvételen. Ráadásul a kormányzati szervek átláthatóságával foglalkozó szervezetek szerint a rendszerből hiányoznak a megfelelő garanciák is.

Az FBI rendszere 2015 áprilisa óta működik, három évnyi tesztüzem után, azóta bővül az adatbázis. A kezdete óta az FBI ügynökei több mint 36 ezer alkalmazták. Jelenleg úgy működik, hogy egyetlen fotót elég egy gyanúsítottról felvinni, és a rendszer kiad ötven lehetséges találatot. Innentől a nyomozókon múlik, hogy szűkítsék a gyanúsítottak körét.

A most megjelent elemzés szerint felmerül a gyanú, hogy az FBI rendszerének nem tesztelték eléggé a pontosságát, és ez alaptalan vádaskodásokhoz és ártatlan emberek meggyanúsításához vezethet.

A jelentéstől kiakadtak a jogvédők is, a georgetown-i  Center on Privacy and Technology jogásaz, Alvaro Beyoda szerint az FBI úgy rakott össze egy országos arcfelismerő-rendszert, hogy abban nem csak bűnözők, de több tízmillió jogkövető amerikai állampolgár is szerepel, anélkül, hogy tudnának erről. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.