Gera óriásit játszott tegnap

futball
2016 június 15., 08:34
comments 59

Magyarország válogatottja 44 év után szerepelhetett ismét a kontinenstornán, és ezt sikerült emlékezetes mérkőzésen tennie: Szalai Ádám 62., illetve a csereként beállt Stieber Zoltán 87. percben szerzett góljával 2-0-ra legyűrte Ausztriát.

Kádár a győzelem titkos pillére – Guzmics pontatlan volt, de szorgos

A gólszerzők, valamint Nagy Ádám és Gera Zoltán ihletett formája szembetűnő volt, ám a balhátvéd Kádár Tamásnak is elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy David Alabáék nem találták meg a rést a pajzson.

Kádár háromszor szerelt, ugyanennyi labdát szerzett, és egy-egy tisztázás, illetve blokk is kapcsolódott a nevéhez a találkozó 95 perce során, így elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy Király Gábor kapuja érintetlen maradjon. A védelem tagjai közül ő járatta legtöbbet a labdát, és háromszor cselezte át magát az osztrák játékosokon, ami csapatrekord.

Lang Ádám is remek számokat produkált, két szereléssel, két labdaszerzéssel támogatta a defenzív munkát, a harmadik legpontosabb volt a kezdőcsapat tagjai közül, és a legtöbbször ő tisztázott a hátsó alakzatból, összesen hét alkalommal.

Fiola Attila a támadásokban jeleskedett, egy kaput eltaláló lövéssel, és két kulcspasszal vétette észre magát.

Guzmics Richárdnál többször senki nem csente el a labdát az osztrákoktól, négy labdaszerzést könyvelhetett el a középhátvéd. A passzjátékban azonban ezúttal jócskán az átlag alatt teljesített, 44 átadásának több, mint 40 százaléka nem jutott el a címzetthez.

A túloldalon Aleksandar Dragovic jelentette a sebezhető pontot, egyetlen szerelést se tudott véghezvinni a középhátvéd, ellenben négyszer szabálytalankodott, kétszer sárga lapot érően, így nem fejezhette be a találkozót.

A meccs emberei: Gera és Kleinheisler

Gera Zoltán volt a magyar csapat motorja, nála többször senkinél nem járt a labda. 55 passzát egyedül Martin Hinteregger és Alaba múlta felül, ám utóbbi pontatlanabb volt az átadásoknál, mint a magyar középpályás (76,4, illetve 75%). Gera kétszer próbálkozott lövéssel, egy kaput is talált, és kulcspasszból is egyet osztott ki a mérkőzésen. Amiben egészen elképesztőt alkotott, az a védekezés: hétszer szerelte az ellenfeleket, háromszor szerzett labdát, két alkalommal blokkolt lövést.

A húszéves Nagy Ádám is remek teljesítményt nyújtott a védekezésben, ő öt alkalommal szerelt, kétszer szerzett labdát – melyekből egyébként mindkét alkalommal kontrát építhetett a válogatott. A megbízhatóságból is leckét adhatna az idősebbeknek: magasan a meccs átlaga felett, 87,2%-os pontossággal passzolt.

Kleinheisler a támadójátékot pörgette fel, háromszor vállalt lövést, ebből egy a kaput is eltalálta. A kiszolgálásban jeleskedett igazán: két kulcspassza, egy asszisztja volt a találkozón, mesés összjátékot mutatott be Szalaival. Három alkalommal is csak szabálytalanság árán tudták megállítani a brémait, aki remélhetőleg több játéklehetőséghez jut majd klubjánál az Eb után.

Mit csinált Szalai Ádám a gólján kívül?

Példának okáért védekezett, egyszer szerelt, egy alkalommal pedig lövést blokkolt az első gólt megszerző csatár. Persze a kapu előtt sem csupán egy alkalommal villant, háromszor kísérletezett lövéssel, ebből egy vezetést jelentett a magyaroknak, emellett egy kulcspasszra is jutott ideje. Háromszor próbálták szabálytalanul hatástalanítani, és több alkalommal is látható volt, milyen hasznos, amikor mozgásával leköti az osztrák védők figyelmét, és így térhez juttatja a társakat.

Például Dzsudzsák Balázst, aki szintén munkás mérkőzésen van túl, veszélyes lövésekkel riogatta Almert, háromszor is helyzethez juttatta passzaival valamelyik társát, emellett Szalaihoz hasonlóan ő is visszazárt, ha épp arra volt szükség: egyszer szerelt, egy alkalommal labdát csent az adogató ellenféltől. Amiben szokás szerint kiemelkedett, azok a beívelések voltak – ezen a téren a pontosságon még lehet mit javítani, hiszen nyolcból összesen kettő jutott el csapattárshoz, ugyanakkor összességében nem lehet panaszunk Dzsudzsák passzaira, 83%-ot ért el.

Németh Krisztián e téren kissé gyengébben teljesített, 68%-kal passzolt. Egyszer próbálkozott lövéssel, mely kaput is talált, emellett egy kulcspassz is felkerült a neve mellé, és kétszer tette lóvá csellel az ellenfeleket, ami a támadójátékosok közül a legjobb eredmény. Emellett egyszer labdát is szerzett, egy alkalommal pedig tisztázott saját kapuja előterében. Egy beadást kísérelt meg, amit tökéletesen kivitelezett.

A cserék kapcsán a legfontosabb adatot mindenki jól tudja: Stieber Zoltán egy kaput eltaláló lövést, Priskin Tamás pedig egy gólpasszt tett a közösbe – utóbbi egyébként 100%-os pontossággal osztotta ki azt a nyolc passzt, amire ideje adódott.

Az osztrákok keretét tekintve nem volt meglepetés, hogy Alaba villogott a legtöbbet, hat lövést eresztett el, ezek közül egy volt igazán veszélyes – Királyt ennél az esetnél a kapufa segítette ki. Marc Janko csalódást keltően szerepelt, a kaput nem tudta eltalálni, ráadásul 58%-os passzmutatója is messze az átlag alatti. Arnautovic talán még mindig a fejét rázza a pályán: van is miért, mindössze egy alkalommal próbálkozott lövéssel, passzmutatója átlagosan alakult, három íveléséből azonban egy sem sikerült pontosan.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.