Két ábra arról, ahogy a kormány kivetíti a vágyait a magángazdaságra

Nagy bajban van Magyarország, amióta látszik, hogy EU-s források nélkül teljesen összezuhantak a beruházások az országban. Az idei első negyedében a GDP 13,4 százaléka volt csak a beruházások aránya, ami legalább húszéves rekordmélypont; igaz, az első negyedév hagyományosan gyenge, szóval az év egészére nézve ennél valószínűleg azért jobbak lesznek a számok. De a trend igen aggasztó, főleg azért, mert nem csak az állami/EU-s pénzek által mozgatott építőiparban, hanem a magáncégek által dominált fő ágazatban, a feldolgozóiparban is visszaestek a beruházások.

A független Költségvetési Felelősségi Intézet ma bemutatott költségvetési elemzésében van két érdekes ábra, ami arról szól, hogy mi a kormány várakozása a magánberuházások alakulásáról.

Ezt várja a kormány a magánszektortól a következő években:

(Adatok a 2015-ös szint százalékában) A piros vonal a kormány várakozása, a zöld vonal a KFIB várakozása.

Tehát a kormány szerint 2019-2020-ra a magáncégek az ötödével-negyedével többet fognak beruházni, miután idén öt százalékkal zuhannak 2015-höz képest. Hogy mi alapján számít erre a kormány, az rejtély.

Ennek az álmodozásnak nagy hagyománya van:

(Adatok milliárd forintban)

A 2011-es még Matolcsyék által összerakott konvergenciaprogram szerint például most ötven százalékkal nagyobb magánberuházás-szintnek kellene lennie, mint ami valójában van. Aztán a 2014-es állami előrejelzés szerint is nagyot kellett volna élénkülnie a beruházásoknak, ehhez képest éppen elég csúnyán visszaesnek.

Nagyjából ennyire lehet komolyan venni a kormány mostani várakozását is.