A borzasztóan jó horvátok megverték a lazsáló spanyolokat

futball
2016 június 21., 21:06
comments 120

Kedd este Bordeaux-ban kiderült, hogy a horvátok az Eb csoportkörének két legjobb csapatának egyike. Meg kellett verniük a spanyolokat, hogy elkerüljék a másik legjobb csapatot, az olaszokat, és nagyon komolyan és keményen küzdve el is érték a céljukat. Hiába szereztek vezetést a spanyolok, a horvátok fordítani tudtak. És még az is lehet, hogy ha a magyar válogatott csoportharmadikként végez, a most félelmetesen jó déli szomszéddal kell játszania a legjobb 16 közt.

A D csoport utolsó fordulójában olyan történt, ami ezen az Eb-n még nem: két olyan csapat játszott egymással, amely eddig egyaránt nagyon jól játszott. A horvátokat eddig csak a saját szurkolóik tudták megzavarni, a spanyolokat semmi.

A kedd esti meccsnek sajnos nemcsak az volt a tétje, hogy melyik jó csapat bizonyul még jobbnak, hanem az is, hogy lesz-e botrány. A nap folyamán egészen aggasztó hírek jöttek a csehek elleni meccset is megzavaró horvát ultrák felől, amire a rendezők válaszként a horvátokkal teli szektorok előtt rohamrendőr-sorfalat húztak.

Kérdéses volt, hogy a spanyolok pihentetik-e egy két sztárjukat, ám Vicente del Bosque valószínűleg úgy gondolta, hogy ha már több évnyi döcögés után a válogatott nyert két meccset, a győztes csapaton jobb nem változtatni. Így még Iker Casillas sem kapott lehetőséget a kapuban. Ezzel szemben a horvátoknál voltak változások, kimaradt a kezdőből a kisebb sérüléssel bajlódó Modric, valamint Mandzukic is. Ennek eredményeként a másik nagy sztár, Ivan Rakitic szinte középcsatárt játszott az első félidőben.

A meccset egészen dekoncentráltan kezdték a spanyolok, különösen a két középhátvéd, Piqué és Sergio Ramos tűntek indiszponáltnak. Néhány félig-meddig veszélyes horvát támadás után azonban mégis a spanyolok szereztek gólt. A 7. percben David Silva csodálatos passzal ugratta ki Cesc Fábregast, akinek labdáját Moratának már csak be kellett böknie az üres kapuba.

link Forrás

A gól azonban nem változtatott a játék képén. A horvátok továbbra is minden labdáért megküzdöttek, a spanyolok pedig nem ébredtek fel. A 12. percben Kalinic távolról próbálkozott, amit de Gea magabiztosan védett, ám néhány másodperccel később a spanyol kapus majdnem összehozta a potyákkal teli Eb legnagyobb potyáját. Nagy szerencséjére az eladott labdáját Rakitic a felső kapufára emelete, ahonnét előbb a jobboldali kapufára, majd a gólvonalon éppen kívülre pattant.

A balszerencse talán elvette a horvátok kedvét a játéktól, mindenesetre a következő percekben a spanyolok domináltak. Elől Nolito, Morata, és főleg Cesc és Silva nagyon jók voltak, de újabb gólt nem sikerült szerezniük.

Az előzetetes hírek szerint a horvát ultrák által a bíró megtámadására kinézett 30. perc szerencsésen eltelt bármiféle botrány nélkül, amitől mintha annyira megkönnyebbült volna mindenki, hogy sokkal érdektelenebb lett a meccs. A 43. percben Morata nem tudott átvenni egy jó Cesc-kiugratást, majd már mindenki a szünetre készült, amikor végül a spanyol védelem könnyelműsége megbosszulta magát.

A 45. percben egy baloldali beívelés érkezett a spanyol ötösön belülre, és mintha se Sergio Ramosnak, se De Geának nem lett volna kedve megmozdulni a felszabadításért. Ezt kihasználva Kalinic kettejük közül előbújva, nagyon elegáns mozdulattal kiegyenlített. A gól után a középkezdésen kívül másra már nem is nagyon volt idő a félidőben.

link Forrás

A második félidőt is a horvátok kezdték jobban. A spanyoloknak csak néhány kakaskodásra futotta Morata révén, miközben a horvátok egyre nagyobb fölénybe kerültek, bár nagy helyzeteket nem tudtak kidolgozni. A legközelebb akkor jártak a gólhoz, amikor de Gea csúnyán elnézett egy beívelést.

Del Bosque is érezhette, hogy a horvátok mindent mepróbálnak a győzelemért, a csoportelsőségért és az olaszok elkerüléséért, mert védekezőbb felállásra váltott. A 60. percben Nolito helyett Bruno Sorianót küldte pályára, és sikerült is megakasztani a horvátok lendületét.

A 70. percben a spanyolok hatalmas ajándékot kaptak a holland Björn Kuipers játékvezetőtől, aki tizenegyesnek ítélte David Silva összeesését a horvát tizenhatoson belül. Nem egészen világos, hogy miért az egész meccsen dekoncentrált Ramos végezhette el, de a pályafutása sokadik fontos tizenegyesét elhibázó középhátvéd középre rúgta, bele Subasicba. Igaz, hogy a horvát kapus szabálytalanul, több méterrel a gólvonal előtt állt, de jó eséllyel akkor is védett volna, ha a helyén marad.

link Forrás

A kihagyott tizenegyes hatására valahogy mindkét csapat leeresztett, sokat csökkent a tempó, amiben valószínűleg komoly szerepe volt a meleg bordeaux-i éjszakának is. A spanyolok nem kockáztattak elől, a néhány bátortalan próbálkozást pedig a határozott Busquets és Piqué könnyen megakasztották.

A 87. percben viszont a horvátok egy villámgyors kontrára összeszedték magukat. Saját tizenhatosuktól indulva egy pillanat alatt helyzetbe kerültek, és a végig nagyon jó Ivan Perisic gyönörűen kilőtte de Gea kapujának bal alsó sarkát.

link Forrás

A spanyoloknak már nem volt ideje felpörögni. Silvának, a legjobbjuknak a végén még volt egy helyzete, de tulajdonképpen igazságtalan is lett volna, ha sikerül egyenlíteniük.

Jó meccsre volt ígéret és meg is kaptuk. És az olasz-spanyol nyolcaddöntő még sokkal jobb lehet, ráadásul annak a meccsnek a győztese a nyolc között valószínűleg a németekkel játszik. Sokan várták az olaszokat, a spanyolokat és a németeket is az elődöntőbe, de már biztos, hogy csak az egyikük lehet ott.

Horvátország-Spanyolország 2:1 (Morata ill. Kalinic, Perisic)


A csoport

Rangsor Csapat Meccsek Gólkülönbség Pont
1 Franciaország 3 3 7
2 Svájc 3 1 5
3 Albánia 3 -2 3
4 Románia 3 -2 1

B csoport

Rangsor Csapat Meccsek Gólkülönbség Pont
1 Wales 3 3 6
2 Anglia 3 1 5
3 Szlovákia 3 0 4
4 Oroszország 3 -4 1

C csoport

Rangsor Csapat Meccsek Gólkülönbség Pont
1 Németország 3 3 7
2 Lengyelország 3 2 7
3 Észak-Írország 3 0 3
4 Ukrajna 3 -5 0

D csoport

Rangsor Csapat Meccsek Gólkülönbség Pont
1 Horvátország 3 3 7
2 Spanyolország 3 2 6
3 Törökország 3 -2 3
4 Cseh Köztársaság 3 -3 1

E csoport

Rangsor Csapat Meccsek Gólkülönbség Pont
1 Olaszország 2 3 6
2 Belgium 2 1 3
3 Svédország 2 -1 1
4 Írország 2 -3 1

F csoport

Rangsor Csapat Meccsek Gólkülönbség Pont
1 Magyarország 2 2 4
2 Izland 2 0 2
3 Portugália 2 0 2
4 Ausztria 2 -2 1


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.